Annons

Färgstarka profiler i USA-valet

Startfältet i mellanårsvalet i USA är i år en ovanligt brokig skara. Rekordmånga kvinnor, hbtq-personer och företrädare för olika minoriteter kandiderar. Samtidigt har en vänstervåg inom Demokraterna lyft fram många unga, progressiva kandidater.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Beto O'Rourke

Den 46-årige demokraten Beto O'Rourke utmanar den nuvarande republikanske senatorn Ted Cruz i en av USA:s mest konservativa stater, Texas. Han har tagit sig an en tuff uppgift eftersom Texasborna inte har utsett en demokrat till ett delstatsvalt ämbete sedan 1994. Beto O'Rourke valdes 2012 till ledamot i representanthuset. Han beskrivs som en pragmatisk demokrat som turnerat flitigt runt om i Texas. Han är döpt till Robert Francis O'Rourke men började kallas Beto redan som barn, ett vanligt smeknamn för Roberto på spanska, ett språk som han behärskar fullt ut.

Annons

Kuriosa: Han var under 1990-talet basist i ett punkband och gillar att åka skateboard.

Mitt Romney

Mitt Romney, 71 år,kandiderar för Republikanerna i senatsvalet i delstaten Utah. Romney var guvernör i Massachusetts 2003-2007 och senare Republikernas kandidat i presidentvalet 2012, då han förlorade mot Barack Obama. Efter valförlusten återvände han till näringslivet. Romney har tidigare varit en hård kritiker av partikamraten Donald Trump, vilket kan ligga honom i fatet om han ger sig in i politiken i Washington.

Kuriosa: Mormonen Romney har fem barn och inte mindre än 24 barnbarn.

Marsha Blackburn

Republikanen Marsha Blackburn, 66 år, sitter i USA:s representanthus för Tennessee sedan 2003. Nu siktar hon på att bli sydstatens första kvinnliga senator. Hon har berättat att hon brukar ha en pistol i handväskan och står högt i kurs hos vapenlobbyn. Är en uttalad Trumpanhängare och har skrivit under ett förslag om att Trump ska nomineras till Nobels fredspris för sin Nordkoreapolitik.

Kuriosa: Sångerskan Taylor Swift stöttar Blackburns motståndare Phil Bredesen i protest mot Blackburns konservativa politik. När Swift uppmanade sina följare på Instagram att registrera sig för att rösta ledde det till att det på ett dygn registrerades fler nya väljare än under hela augusti månad.

Ilhan Omar

Ilhan Omar, 35 år, flydde med familjen från kriget i Somalia och tillbringade flera år i ett flyktingläger i Kenya innan hon kom till USA som tolvåring. Hon valdes 2016 in i delstatsförsamlingen i Minnesota och kandiderar nu för Demokraterna till en plats i representanthuset. Om hon besegrar republikanen Jennifer Zielinski blir hon i så fall den första i kongressen med somaliskt ursprung. Ilhan Omar och Rashida Tlaib från Michigan kan bli de första muslimska kvinnliga ledamöterna i representanthuset.

Kuriosa: Om hon blir vald blir hon den första kvinnan i kongressen som bär huvudduk, hijab.

Annons

Alexandria Ocasio-Cortez

Den 29-åriga demokraten Alexandria Ocasio-Cortez kandiderar till representanthuset. Hon skrällde rejält när hon i våras slog ut sin väletablerade partikamrat Joe Crowley i kampen om att få representera väljarna i New Yorks 14:e distrikt. I primärvalen 2016 engagerade hon sig i Bernie Sanders kampanj. Som medlem i Democratic Socialists of America är Ocasio-Cortez uttalad socialist och bland hennes vallöften finns allmän sjukvård och statliga jobbgarantier.

Kuriosa: Om hon väljs blir hon den yngsta kvinnan hittills som tar plats i den amerikanska kongressen.

Andrew Gillum

I mellanårsvalet väljs även 39 nya guvernörer i olika delstater. I folkrika Florida står striden mellan Demokraternas kandidat Andrew Gillum, 39 år, och republikanen Ron DeSantis. Vänsterradikale Gillum skrällde när han vann Demokraternas primärval i augusti och kan bli den första svarta guvernören i Florida. Han är i dag borgmästare i delstatshuvudstaden Talahasse. Han har stöd av Bernie Sanders, som slogs om att bli Demokraternas presidentkandidat 2016.

Kuriosa: Gillum var en av de personer som Hillary Clinton övervägde att nominera som sin vicepresidentkandidat i valrörelsen 2016, enligt läckta dokument. Men uppdraget gick till Tim Kaine.

Joe Kennedy

Den 38-årige Joseph Kennedy III är en stigande stjärna inom Demokraterna. Hans farfar var Robert "Bobby" Kennedy som mördades 1968 under sin presidentvalskampanj. Joe Kennedy är tidigare åklagare och sitter i representanthuset för Massachusetts sedan 2013. Han fick leverera Demokraternas svar på Donald Trumps tal till nationen i januari i år och ses av många redan som tänkbar framtida presidentkandidat för Demokraterna.

Kuriosa: Arbetade som frivillig fredskårist i Dominikanska Republiken 2004-2006 och talar flytande spanska.

Martha McSally

Annons

Den tidigare stridspiloten Martha McSally, 52 år, kandiderar för Republikanerna till en plats i senaten för Arizona. Hon anses mittenorienterad och slog ut flera mer Trumplojala kandidater i primärvalet. McSally valdes in i representanthuset 2014. Om hon vinner blir hon Arizonas första kvinnliga senator. Hon lämnade flygvapnet 2010 med överstes rang och blev historisk som den första kvinna som flög ett attackplan i strid.

Kuriosa: När hon 2001 var stationerad vid en flygbas i Saudiarabien stämde hon framgångsrikt det amerikanska försvarsdepartementet för att det tvingade henne att på sin fritid följa de regler för klädsel och uppträdande som gäller för saudiska kvinnor .

Stacey Abrams

Demokraten Stacey Abrams, 44 år, kandiderar till posten som guvernör i delstaten Georgia. Om hon vinner blir hon historisk som USA:s första kvinnliga, svarta guvernör. En seger vore också en skräll eftersom sydstaten Georgia brukar ses som mycket konservativ. Abrams har en juristexamen från anrika Yale University och har tidigare varit minoritetsledare i delstatskongressen. Hennes republikanske motståndare Brian Kemp har försökt utmåla henne som vänsterextremist. Medan Kemp har stöd från president Donald Trump har Abrams fått backning av bland andra expresidenten Barack Obama och tv-personligheten Oprah Winfrey.

Kuriosa: Under pseudonymen Selena Montgomery har Abrams skrivit en rad storsäljande kärleksromaner.

Christine Hallquist

Den 62-åriga demokraten Christine Hallquist lämnade tidigare i år posten som vd i ett energibolag för att kandidera till posten som guvernör i Vermont. Hon genomgick ett könsbyte 2015 och kan bli USA:s första transsexuella guvernör. I intervjuer har hon berättat att det var valet av Donald Trump till president för två år sedan som försatte henne i en â??politisk depression" och fick henne att ge sig in i politiken.

Kuriosa: När David Hallquist, som hon hette då, var i yngre tonåren föreslog ledningen för hennes katolska skola att föräldrarna skulle låta henne genomgå exorcism. Föräldrarna valde att låta henne byta skola.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons