Annons

Exchefer dömda i tortyrfall i Argentina

Två tidigare chefer vid en av bilföretaget Fords fabriker i Argentina har dömts för att ha samarbetat med landets brutala militärdiktatur under 1970-talet - en unik dom. 86-åriga Pedro Müller och 91-åriga Héctor Sibilla döms till 10 respektive 12 års fängelse, rapporterar flera medier.(TT)
Publicerad 12 december 2018

86-åriga Pedro Müller och 91-åriga Héctor Sibilla döms till 10 respektive 12 års fängelse, rapporterar flera medier. Fallet rör kidnappning och tortyr av 24 människor som var anställda vid det amerikanska bilföretagets anläggning i utkanterna av huvudstaden Buenos Aires.

Müller och Sibilla döms för att ha försett regimen med foton, hemadresser och andra uppgifter om offren, som var fackligt engagerade på vänsterkanten. Cheferna tillät även att ett förhörscenter upprättades inne på fabrikens område.

Annons

Enligt domstolen var Sibilla också personligen närvarande under minst ett av tillfällena då offren torterades.

Efter att domen lästs upp bröt offren till de anhöriga ut i applåder. Det är första gången som tidigare chefer vid ett multinationellt företag dömts för brott under Argentinas militärdiktatur.

Omkring 30 000 människor beräknas ha mördats av militären under dess brutala styre 1976-83.

Müller och Sibilla väntas överklaga domen. Offrens advokater, å sin sida, uppger att de överväger att även försöka stämma Ford i USA. För att få till en sådan process lär de behöva bevisa att Ford i USA haft full kontroll över sitt argentinska dotterbolag vid tiden för brotten, uppger en jurist för Reuters.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons