Annons

Turkisk kräftgång i EU-samtal

Utvecklingen i Turkiet går baklänges, varnar EU-kommissionen och uttalar "allvarlig oro" i sin årliga rapport om läget i de länder som strävar efter medlemskap i EU. - Turkiet har uppenbarligen valt att röra sig bort från EU, säger utvidgningskommissionären Johannes Hahn bekymrat på en presskonferens i Bryssel.(TT)
Publicerad 9 november 2016
””

Årets rapport är ingen munter läsning. På flera punkter konstateras att utvecklingen snarare gått bakåt än framåt under det senaste året, bland annat vad gäller rättsväsendets oberoende, yttrandefriheten och den offentliga sektorn.

"Vi är allvarligt oroade över hur rättssamhället och demokratin försämras i efterdyningarna till det misslyckade kuppförsöket. Det är i Turkiets eget intresse att skyndsamt upphöra att röra sig bort från EU", heter det i onsdagens pressmeddelande.

Annons

Turkiets agerande har kritiserats skarpt av flera EU-länder. Efter onsdagens utvidgningsrapport kräver EU-parlamentets socialdemokratiska partigrupp att medlemskapsförhandlingarna omedelbart ska frysas "tills den turkiska regeringen återgår till att respektera rättssamhället och mänskliga rättigheter".

Från Turkiet möts dock rapporten främst med fnysningar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons