Annons

EU: Iranavtalet fungerar

EU och Frankrikes, Storbritanniens och Tysklands utrikesministrar har mött sin iranske kollega för att visa en enad front för atomavtalet, som USA:s president Donald Trump hotar att riva upp.(TT)
Publicerad 11 januari 2018

Efter ett möte med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i Bryssel uttrycker de europeiska företrädarna stöd för uppgörelsen mellan stormakter och Iran om landets kärnteknikprogram.

””

På fredag väntar en ny tidsfrist för USA:s president Donald Trump, som var tredje månad ska informera kongressen om huruvida Iran följer uppgörelsen eller om sanktioner bör införas.

Annons

De straff som landet har riktat mot Iran för påstådd kärnvapenforskning har aldrig strukits av kongressen. I stället har presidenterna, tidigare Barack Obama och nu Trump, var tredje månad tillfälligt stoppat dem för att USA ska hålla sin del av avtalet.

Trump gillar inte kärnavtalet, men källor uppger för nyhetsbyråer att han ännu inte har bestämt sig kring hur han ska göra. Han har tidigare bett om att få slippa 90-dagarsuppdateringarna.

Även om USA drar sig ur har de andra parterna sagt sig vara beredda att fortsätta, så länge Iran uppfyller sina åtaganden. Men exempelvis europeiska banker och företag lär dra öronen åt sig då de riskerar att exkluderas från den amerikanska marknaden om de handlar med Iran, en rädsla som redan i dag påverkar affärsklimatet i förhållande till landet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons