Annons

Bayerske Weber - näste bas i Bryssel?

Europas kristdemokrater och konservativa sätter tyske Manfred Weber som toppkandidat inför nästa års EU-val. Kanske blir 46-åringen från Bayern nu nästa ordförande i EU-kommissionen.(TT)
Publicerad 8 november 2018

Kampen om att bli den samlade Europahögerns toppkandidat i EU-valet i vår blev en utklassningsseger för EU-parlamentsledamoten Manfred Weber mot Finlands förre statsminister Alexander Stubb.

Med 79,2 procent av rösterna utsågs Weber till "spitzenkandidat" - det tyska ord som blivit den vedertagna beteckningen för en partigrupps främsta affischnamn i kommande EU-val.

Annons

Weber anses som en traditionell konservativ, betonade sin katolska tro när han talade till delegaterna i EPP-kongressen i Helsingfors och att han har spelat gitarr i rockbandet Peanuts hemma i södra Bayern.

"Tack för stödet. Låt oss nu tillsammans starta ett nytt kapitel för EU", twittrade han efter valsegern.

På sin presskonferens lovade han att stå upp för sina ideal och inte knyta några allianser med populister och nationalister.

””

Tufft tal av Tusk

Hjälp i linjedragandet får han dessutom av EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk som i sitt tal till högerkongressen gav skarpa besked om vad han tycker är rätt och riktigt.

””

Salvan var tydlig riktad åt framför allt Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som ändå tills vidare fortsatt sitter kvar i partigruppen.

Favorit till jobbet

Som toppkandidat för högerpartierna i EPP blir Weber nu automatiskt huvudfavorit till att nästa sommar utses till nästa ordförande i EU-kommissionen.

Åtminstone anser EU-parlamentet - som måste godkänna valet - att ordföranden ska hämtas bland toppkandidaterna. Och eftersom EPP återigen väntas få flest mandat i EU-parlamentet ligger deras kandidat extra bra till.

Helt givet är det ändå inte. Formellt är det trots allt EU:s stats- och regeringschefer som ska föreslå vem som blir ordförande. Och de har så gott som alltid föredragit att jobbet ges till någon med tunga regeringsmeriter, helst som tidigare premiärminister i något medlemsland.

Annons

Stöds av Merkel

Och det har inte Weber.

Även om 46-åringen de senaste åren varit mäktig gruppledare för EPP i EU-parlamentet har han inte suttit i någon regering, varken nationellt eller ens delstatsmässigt i Bayern.

Stöd från sin förbundskansler Angela Merkel har han ändå - och det väger tungt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons