Annons

ETA-ledare anklagad i fransk domstol

Den gripne baskiske separatistledaren Mikel Irastorza har i en domstol i Paris formellt anklagats för delaktighet i en terrororganisation och han kvarhålls i häkte.(TT)
Publicerad 9 november 2016

Den gripne baskiske separatistledaren Mikel Irastorza har i en domstol i Paris formellt anklagats för delaktighet i en terrororganisation och han kvarhålls i häkte.

Den 41-årige Irastorza, som är spansk medborgare, var ETA:s högst uppsatte ledare som ännu var på fri fot när han i lördags greps av fransk och spansk polis i en bostad i sydvästra Frankrike.

Annons

Även ägarna av bostaden - en 59-årig man och hans 56-åriga fru - anklagades i domstolen, men släpptes villkorligt på fri fot

ETA grundades 1959 och beskylls för över 800 människors död i den våldsamma kampen för en egen baskisk nation i norra Spanien och sydvästra Frankrike.

Gruppen utropade en vapenvila i oktober 2011 men har vägrat lämna över sina vapen. Den försöker få till förhandlingar där den i utbyte mot sin upplösning vill ha amnesti eller förbättrade villkor för ungefär 350 ETA-medlemmar som är fängslade i de båda länderna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons