Annons

Åtta pojkar ute - livräddarna ber om mer tid

Ytterligare fyra pojkar har räddats ur Tham Luang-grottorna, meddelar den thailändska marinen. Fortfarande är fem personer, fyra pojkar och fotbollstränaren, kvar i grottan och det kan ta tre dagar till att få ut dem, enligt räddningsledningen.(TT)
Publicerad 9 juli 2018

"Två dagar, åtta 'vildsvin' ute", skriver den thailändska marinens specialförband på Facebook enligt AFP, med hänvisning till namnet på fotbollslaget som pojkarna och deras tränare tillhör.

Dagens räddningsoperation har gått smidigt och alla pojkarna är säkra. Hur nästa fas går beror på "alla omständigheter", meddelar räddningsledningen enligt Reuters.

””
Annons

Förda till sjukhus

Fyra pojkar har förts till sjukhus under dagen. Pojkarna var iförda heltäckande dykmasker för ansiktet och våtdräkter när de bars iväg på bår, maskerna kommer att avlägsnas först på sjukhuset, säger ett ögonvittne som deltar i räddningsoperationen till CNN.

Evakueringen började vid elvatiden på förmiddagen lokal tid. Åtta pojkar och tränaren var då kvar i grottan. Chefen för insatsen, Narongsak Osottanakorn, sade att mer personal än dagen innan skulle sättas in, och att det förmodligen skulle gå snabbare än vid söndagens operation då fyra pojkar räddades.

Danske dykaren berättar

Enligt den danske dykaren Ivan Karadzic som deltog i räddningen av de första fyra pojkarna, hade räddningsarbetarna räknat med att rädda ytterligare fyra-fem pojkar under måndagen och de resterande under tisdagen.

””
””

"Såg skrämda ut"

Ivan Karadzic stod på sin post halvvägs in i den fem kilometer långa sträckan för att byta ut syrgastuber när de tagit slut. De fyra pojkarna som räddades under söndagen var utrustade med heltäckande våtdräkter och masker som gav dem luft.

””
””

De fyra pojkarna som räddades i söndags har ännu inte fått träffa sina föräldrar eftersom läkarna oroar sig för att pojkarna har dragit på sig infektioner under vistelsen. Läkarna kommer dock att ta ställning till om föräldrarna kan få träffa pojkarna genom att hålla sig på avstånd, eller se dem genom en glasruta.

Regn hotar insatsen

Fortsatt regn hotar insatsen eftersom regnvattnet kan översvämma grottorna i norra Thailand.

Annons

Barnen, som är 11-16 år gamla, och deras tränare fastnade i grottkomplexet den 23 juni. Efter nio dagar hittades de av brittiska dykare. Det är genom vindlande grottgångar under vatten och översvämmade kamrar som experter på just grottdykning hämtar ut de unga fotbollsspelarna.

Elon Musk, vd för Tesla, har skickat en miniubåt i barnstorlek som beräknades komma fram till Thailand under måndagen, skriver han på Twitter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons