Annons

Egypten hejdar försäljning av gula västar

Av rädsla för att eventuella demonstranter ska ha låtit sig inspireras av den senaste tidens protester i Frankrike agerar nu myndigheterna i Egypten. Ett inofficiellt påbud har gått ut till handlare att begränsa försäljning av gula räddningsvästar.(TT)
Publicerad 11 december 2018

Beskedet kommer månaden innan åttaårsdagen av den egyptiska revolutionen som resulterade i att dåvarande president Hosni Mubarak tvingades lämna makten.

””

Ytterligare minst sju handlare i centrala Kairo som säljer gula reflexvästar bekräftar för nyhetsbyrån att polisen "förbjudit" dem att sälja västar.

Annons

Ingen av dem vill säga sitt namn av rädsla för repressalier.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi, som är inne på sin andra mandatperiod, har flera gånger uttalat sig kritiskt om den "arabiska våren" 2011 och pekat på dess efterdyningar i länder som Syrien, Jemen och Libyen. Han själv är före detta arméchef och al-Sisi avsatte 2013 Egyptens första demokratiskt valda president, islamisten Muhammad Mursi.

Sedan i början av november har det löst sammansatta initiativet Gula västarna (Gilets jaunes) genomfört stora protestaktioner under lördagarna i Frankrike. Rörelsen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje med president Emmanuel Macrons politik.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons