Annons

Efterspanad grekisk terrorist gripen

Greklands mest efterspanade terrorist har gripits efter att ha hållit sig gömd sedan 2014. Den 48-åriga anarkistledaren Panagiota Roupa anklagas för stöld, bedrägeri och verksamhet i en terrorgrupp. Roupa påträffades tillsammans med sin femårige son i en förort till Aten.(TT)
Publicerad 7 januari 2017

Roupa påträffades tillsammans med sin femårige son i en förort till Aten. En 25-årig kvinna, som tros ha hjälpt henne att hålla sig gömd, har också gripits.

Tillsammans med sin partner Nikos Maziotis har hon lett gruppen Revolutionär kamp. Gruppen har ägnat sig åt bomb- och skottdåd sedan 2003. De har orsakat skador, men inga dödsfall.

Annons

Gruppen motsätter sig all form av överhet. Den avfyrade en granat mot USA:s ambassad i Aten 2007. Två år senare skottskadade de en polis 2009. Det var en hämndaktion för att polisen hade skjutit ihjäl en tonåring i Aten, en händelse som ledde till de värsta kravallerna på länge i Grekland.

Roupa var dömd till 50 års fängelse för att deltagit i anarkistcellens verksamhet. Hon tros ha försökt frita sin partner ur fängelse förra året och för att ha medverkat i ett bankrån 2015.

Enligt tidningen Ekathirimi har Roupa och Maziotis inlett en hungerstrejk för att få myndigheterna att placera deras barn hos släktingar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons