Annons

Populistkandidat vann jordskredsseger

Den kontroversielle populisten Rodrigo Duterte vann en jordskredsseger i valet i Filippinerna. Nu vill han skriva om konstitutionen. - Han är en stark ledare, och det är vad många i Filippinerna är ute efter, säger Roland G. Simbulan, professor vid Filippinernas universitet i Manila.(TT)
Publicerad 10 maj 2016

Han har skämtat om en brutal våldtäkt på en mördad missionär, kallat påven en son till en prostituerad och hotat med att döda 100 000 kriminella och dumpa liken i Manilabukten. Trots det lyckades Rodrigo Duterte ta hem segern i presidentvalet i Filippinerna. Med 92 procent av rösterna räknade, leder Duterte med mer än sex miljoner röster framför sin närmaste motståndare, uppger nyhetsbyrån Reuters.

””

Lag och ordning

Annons

Simbulan säger att Dutertes popularitet till stor del kan förklaras med att han är en "doer" med förmåga att upprätthålla lagen.

””

En annan viktig orsak till Dutertes framgångar är ett utbrett missnöje med landets politiska elit, vars främsta företrädare är den avgående presidenten Benigno Aquino III, säger Roland G. Simbulan.

””

Vill se över konstitutionen

Duterte, som bland annat jämförts med den republikanske presidentaspiranten Donald Trump, väntas tillträda sin post i slutet av juni. Efter att ha utropat sig själv till segrare meddelade han att han har planer på att se över grundlagen och föreslå en övergång till ett federalt system där provinserna får mer makt.

””

Inför valet varnade den sittande presidenten Benigno Aquino III för att Filippinerna skulle kunna utvecklas till en diktatur med Duterte vid rodret. Roland G. Simbulan tror att farhågorna är överdrivna.

””

Nu återstår att se om Duterte kommer att göra verklighet av sina hot att slå ner brutalt på landets kriminella. Under valrörelsen skröt han om att ha lett dödspatruller mot brottslingar under sin tid som borgmästare i Davao.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons