Annons

Domare häver friande av Brasiliens Lula

En appellationsdomstol i Brasilien har i en dom meddelat att landets tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva ska släppas fri från fängelset. Men beskedet upphävdes kort därpå av en domare i samma domstol.(TT)
Publicerad 8 juli 2018

Efter det ursprungliga - och överraskande - beskedet från appellationsdomstolens domare Rogério Favreto att Lula da Silva ska friges förklarade Sérgio Moro, också han domare och den person som leder utredningen av den enorma korruptionshärva som Lula anklagas vara inblandad i, att ordern är giltig. Enligt Moro hade Rogério Favreto inte befogenhet att besluta om Lulas frisläppande.

Kort därpå upphävde João Pedro Gebran Neto, en annan domare i appellationsdomstolen, beslutet om frigivandet och förbjöd samtidigt polisen att släppa Lula.

Annons

Lula da Silva - som tillhör socialdemokratiska Arbetarpartiet (PT) och styrde Brasilien i två omgångar 2001-2011 - dömdes i juli i fjol för att ha tagit emot en muta i form av en lyxrenoverad strandbostad från ett byggföretag som suktat efter lukrativa statliga kontrakt.

Straffet sattes då till nio och ett halvt års fängelse. Lula överklagade domen till en andra instans, som i januari skärpte hans fängelsestraff till tolv år och en månad.

I april i år började Lula avtjäna sitt straff på fängelset i Curitiba.

Lula nekar till alla anklagelser och beskriver åtalen mot honom som del i en politisk process som bland annat går ut på att hindra honom från att ställa upp i presidentvalet i höst.

Den 72-årige Lula da Silva är en populär politiker i Brasilien. Förra månaden visade en opinionsundersökning att han har minst 30 procent av väljarna bakom sig.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons