Annons

Domslut kan försvåra brexitplaner

Det brittiska utträdet ur EU kan bli mer komplicerat än vad premiärminister Theresa May räknat med. En domstol ska ta ställning till om hon först måste få parlamentets godkännande. En överklagan av domen kan ta månader.(TT)
Publicerad 2 november 2016

Avgörandet i det uppmärksammade fallet i High Court i London väntas komma på torsdag förmiddag, enligt advokater inblandade i fallet som nyhetsbyrån Reuters pratat med.

Det gäller en grupptalan som lämnades in i oktober och som för fram att regeringen inte har rätten att själv utlösa Lissabonfördragets utträdesartikel 50, utan ett godkännande från parlamentet.

Annons

May har dock insisterat på att hon planerar att dra i gång brexit i vår utan att tillfråga Westminster. Regeringens advokater hänvisar till att det är praxis att runda lagstiftarna genom det så kallade kungliga privilegiet när det gäller att ingå eller träda ifrån internationella avtal.

Oavsett utslaget så väntas torsdagens dom överklagas. Ett slutgiltigt avgörande kommer troligen tidigast i december.

Bedömare tror att inblandning från parlamentet - där en majoritet av ledamöterna helst velat stanna i EU - skulle ge en större sannolikhet för en "mjuk" brexit. Det skulle innebära att Storbritannien exempelvis behåller tillgången till EU:s inre marknad. I teorin skulle parlamentet kunna stoppa brexit helt, men det bedöms inte som sannolikt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons