Annons

Detta vet vi om Khashoggis försvinnande

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har inte setts till sedan han klev in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Riyad vidhåller att han lämnade konsulatet samma dag medan turkiska företrädare menar att dissidenten mördats på konsulatet.(TT)
Publicerad 11 oktober 2018

Fredag 28 september: Besöker det saudiska konsulatet i Istanbul

Jamal Khashoggi är öppet kritisk till den saudiska regeringen och gick 2017 i självvald exil i USA.

Annons

Han planerar att gifta sig med sin flickvän, Hatice Cengiz som är turkisk medborgare, och behöver ordna med dokument. När han besöker Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet får Khashoggi inte dokumentet - utan ombeds att återkomma nästa vecka.

Senare under helgen får Khashoggi ett samtal från konsulatet där han får instruktioner om att hämta dokumentet följande tisdag.

Lördag 29 september: Reser till London

Khashoggi reser till London och talar på en konferens. Han stannar i den brittiska huvudstaden över helgen.

Måndag 1 oktober: Återvänder till Istanbul

Khashoggi träffar två kompisar i London. De har senare sagt att journalisten inte verkade vara orolig över att han skulle återvända till konsulatet. På kvällen reser Khashoggi tillbaka till Istanbul.

Tisdag 2 oktober: Går in på konsulatet

Klockan 03.13 landar ett privatplan med nio saudier, bland dem myndighetspersoner, på Atatürkflygplatsen i Istanbul. Flyget kommer från Riyad i Saudiarabien och vissa av passagerarna har diplomatpass. Passagerarna checkar in på ett hotell nära konsulatet. De meddelar att de ska stanna i tre nätter, men lämnar sedan hotellet senare samma dag.

Klockan 13.14 kliver Khashoggi in genom dörren till konsulatet. Innan han går in ger han sina två telefoner till sin flickvän Hatice Cengiz och ber henne skaffa hjälp om han inte kommer tillbaka. Hon stannar utanför till klockan ett på natten, men Khashoggi dyker aldrig upp.

Omkring klockan 16 lämnar sex fordon med saudiska myndighetspersoner konsulatet. Två andra fordon åker till konsulatets residens omkring 200 meter bort och lämnar det först fyra timmar senare. Den turkiska personalen i residenset blir ombedda att ta ledigt.

Annons

Omkring klockan 17.15 anländer ytterligare ett flyg med saudiska tjänstemän. Planet lämnar flygplatsen efter omkring en timme och mellanlandar i Egypten, innan det når Riyad.

Klockan 22.46 flyger privatplanet som anlände i Istanbul under natten till tisdagen mot Dubai.

3 oktober: Försvunnen

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Jamal Khashoggi är försvunnen.

6 oktober: Inleder utredning

Turkiska åklagare inleder en utredning av försvinnandet.

7 oktober: Misstänker mord

Turkiska företrädare misstänker att saudiska företrädare har mördat Khashoggi inne på konsulatet och att de 15 saudiska medborgarna flögs till Turkiet för uppgiften. Det saudiska konsulatet nekar till anklagelserna.

8 oktober: Erdogan kräver bevis

Turkiska utredare vill undersöka konsulatet och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att det är upp till Saudiarabien att lägga fram bevis för att Khashoggi verkligen lämnade konsulatet.

Annons

9 oktober: Övervakningsbilder försvunna

Saudiarabien bjuder in turkiska experter och tjänstemän att undersöka konsulatbyggnaden. Konsulatets övervakningsbilder från dagen då Khashoggi kom dit har försvunnit.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton samt presidentens svärson och rådgivare Jared Kushner tar upp fallet Khashoggi med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

10 oktober: Saudier pekas ut

Den regeringsvänliga turkiska tidningen Sabah publicerar namn och födelseår på de 15 saudier som ska ha anlänt till Istanbul den 2 oktober och lämnat landet i omgångar. Enligt en källa till The Washington Post ska den amerikanska underrättelsestjänsten ha avlyssnat saudiska tjänstemän, som pratat om att locka Khashoggi tillbaka till Saudiarabien för att komma åt honom.

USA:s vicepresident Mike Pence säger att USA är redo att hjälpa till i utredningen. President Donald Trump beskriver situationen som väldigt allvarlig och säger att USA ska hjälpa Turkiet att gå till botten med saken.

Källor: The New York Times, The Guardian, AFP, Reuters

TT

Annons
Annons
Annons
Annons