Annons

Det vet vi om Sessions avgång

Mitt under rapporteringen av kongressvalet i USA lyckades president Donald Trump få alla att vända blickarna åt ett annat håll, när han sparkade sin justitieminister Jeff Sessions. Varför fick Sessions sparken? Donald Trump har flera gånger varit öppet kritisk mot sin nu före detta justitieminister.(TT)
Publicerad 8 november 2018

Varför fick Sessions sparken?

Donald Trump har flera gånger varit öppet kritisk mot sin nu före detta justitieminister. Det antas ha att göra med att Jeff Sessions avsade sig ansvar för den utredning som pågår om rysk påverkan på det amerikanska presidentvalet 2016, även om Trump aldrig sagt det offentligt.

””
Annons

Vem ersätter Sessions?

Trumps nära medarbetare Matthew Whitaker blir tillförordnad justitieminister. En ny justitieminister måste godkännas av senaten, där Republikanerna i och med mellanårsvalet nu stärkt sin majoritet. Trump uppger att en nominering kommer att presenteras senare.

Vem är Whitaker?

Matthew Whitaker, 49, är en advokat och tidigare federal åklagare, som varit Sessions tidigare rådgivare och stabschef. Whitaker studerade juridik vid Universitetet i Iowa, där han också spelade amerikansk fotboll. Han försökte sig på att bli senator 2014, men förlorade nomineringsprocessen mot republikanen Joni Ernst.

I rollen som anställd på justitiedepartementet har han beskrivits av Trumps stabschef John Kelly som Vita husets "ögon och öron" på departementet.

Vad händer med särskilde åklagaren Robert Muellers utredning?

Den tillförordnade justitieministern i USA, Matthew Whitaker, kommer att ha det övergripande ansvaret över alla frågor inom justitiedepartementet. Där ingår också den så kallade ryssutredningen, som ser över kopplingar mellan president Donald Trumps valkampanjs rysskontakter. Tidigare har den vice justitieministern Rod Rosenstein haft det övergripande ansvaret.

Tillsättandet av Whitaker väcker frågan om hur stort inflytande presidenten kommer att ha över utredningen, även om en källa nära Trump säger till CNN att det inte är aktuellt att skjuta upp eller stänga ner utredningen just nu.

Vad har Whitaker sagt om utredningen?

Whitaker har uttalat sig kritiskt om Muellers utredning. I en kolumn för CNN har han skrivit att Mueller var farligt nära att gå över en gräns när det gällde arbetet. Då handlade det om uppgifter att Mueller skulle undersöka Trumps företags finanser, som Whitaker inte ansåg hade med utredningen att göra. Han uppmanade i kolumnen också Rosenstein att begränsa Muellers utredning.,

Annons

Hur har reaktionerna varit?

Flera tongivande republikaner, bland annat senatorerna Susan Collins och Mitt Romney, säger att utredningen måste fortsätta utan obehörig inblandning. Demokraterna var så klart också snabba att höja sina röster. Steny Hoyer, ledamot i representanthuset, betonar att kongressen nu måste vidta åtgärder för att skydda utredningens integritet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons