Annons

CSU i Bayern bildar regering med Fria väljare

Valet i den tyska delstaten Bayern blev ett stort nederlag för maktpartiet CSU, systerparti till Angela Merkels kristdemokratiska CDU. Men drygt två veckor efter valet står det klart att CSU bildar koalitionsregering med konservativa Fria väljare (FW).(TT)
Publicerad 4 november 2018

Valet i den tyska delstaten Bayern blev ett stort nederlag för maktpartiet CSU, systerparti till Angela Merkels kristdemokratiska CDU.

Men drygt två veckor efter valet står det klart att CSU bildar koalitionsregering med konservativa Fria väljare (FW).

Annons

Priset för CSU blir tre ministerposter i delstaten, rapporterar den lokala dagstidningen Augsburger Allgemeine på söndagen.

I valet vann CSU endast 37,2 procent av väljarstödet och tappade därmed sin absoluta majoritet i Bayern. FW lyckades öka sitt stöd till 11,6 procent.

Koalitionen mellan de båda partierna uppges resultera i att det mindre partiet får kontrollen över kulturdepartementet, ekonomidepartementet och miljödepartementet.

I måndags meddelade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att hon inom kort lämnar partiledarposten i CDU och att hon gör sin sista mandatperiod som Tysklands ledare. Beskedet kom efter att hennes parti under helgen lidit ett svårt nederlag i en annan delstat, Hessen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons