Clowner sprider skräck och panik

Rödnästa, vitmålade och ondskefulla varelser som försöker locka med sig oskyldiga barn in i skogen. Det skulle kunna vara ingredienserna i din värsta mardröm - men nu sprider clowner skräck världen över. På riktigt. Skräckinjagande clowner har de senaste åren orsakat panik på flera håll i världen.(TT)
Publicerad 10 oktober 2016

Skräckinjagande clowner har de senaste åren orsakat panik på flera håll i världen. Och den här hösten är inget undantag. Den senaste veckan har den brittiska polisen fått in tiotals rapporter om att människor i clownkläder - ibland beväpnade med knivar - som agerat misstänkt eller jagat barn.

””

Clownpanik

Antalet clowner kan antas öka i takt med att skräckhögtiden Halloween närmar sig. Men redan i augusti fick polisen i Greenville i USA-delstaten South Carolina in rapporter om clowner som stod tysta vid vägkanter, i närheten av tvättstugor eller som försökte locka med sig barn in i skogen.

Från flera håll USA rapporteras om hur ungdomar beväpnat sig med golfklubbor, spadar och hockeyklubbar för att kämpa mot de maskerade upprorsmakarna.

””

Tonar ned

Det är oklart vad som får folk att hänga på trenden. Men rädslan för clowner, coulrofobi, kan i vissa fall spåras tillbaka till Stephen Kings roman "Det" som satt skräck i generationer. Nyligen gick författaren själv ut och försökte tona ned den kollektiva clownrädsla som han själv varit starkt bidragande till.

"Hallå, hörni, det är dags att tona ner clownhysterin - de flesta är goda, muntrar upp barn, får folk att skratta" skrev King på Twitter.

TT