Annons

Chae klagade aldrig - jobbade ihjäl sig

Arbetsdagar som aldrig tar slut, sömnbrist och hård konkurrens. Pressen är så hård att flera hundra människor jobbade ihjäl sig i Sydkorea förra året. En lagändring ska få folk att arbeta mindre. Men problemet är större än så, enligt en expert.(TT)
Publicerad 10 november 2018

Chae Soo-Hong jobbade för en livsmedelsleverantör tills den dag han hittades död på kontoret. Veckodagarna bestod av resor och besök på företagets fabriker - helgerna av pappersarbete och telefonsamtal med anställda.

””
””

Skarpare lagstiftning

Annons

Chae är en av flera hundra personer som enligt officiella siffror arbetade ihjäl sig i Sydkorea förra året. Fenomenet har fått ett eget begrepp: gwarosa - en sammansättning av de koreanska orden för "överarbete" och "död".

President Moon Jae-In har lovat att få bukt med det dödliga samhällsproblemet. Och i juli beslutade regeringen att korta den maximala arbetsveckan från 68 timmar till 40 timmar, med 12 timmar betald övertid.

Den nya lagstiftningen gäller dock bara företag med fler än 300 anställda. Men det är inte därför som Gabriel Jonsson, docent i Koreas språk och kultur vid Stockholms universitet, är skeptisk.

””
””

Kan bli värre

Landets industrier och jordbruk lockar utländsk arbetskraft från fattigare länder i Asien samtidigt som sydkoreaner i regel vill ha välbetalda jobb inom statsförvaltning eller storföretag. Jonsson tror snarare att situationen kan förvärras eftersom ekonomin håller på att växla ned några varv.

Unga har svårare att få attraktiva jobb och konkurrensen blir ännu hårdare med över 51 miljoner invånare.

””

Park Hyun-Suk har försökt att få ersättning för sin mans död, men det har varit svårt eftersom myndigheterna har krävt bevis på att hennes man verkligen avled på grund av jobbet.

””

Känner skuld

Genombrottet kom när hon upptäckte att hennes man passerade en övervakningskamera till och från jobbet. Även om arbetstiden hemma inte kunde räknas visade det sig att Chae jobbade 180 timmar veckorna innan sin död.

Sydkoreansk lag accepterar inte gwarosa som officiell dödsorsak. Däremot fick Park rätt till kompensation eftersom risken för hjärtattack och stroke ökar vid arbetsveckor längre än 60 timmar tre månader i rad, enligt myndigheterna.

Annons

Bidraget är en lättnad - men uppväger inte den sorg och skuld som Park känt sedan den där augustilördagen 2017. När Chae förberedde sig för att åka till jobbet klagade han över att han kände sig trött.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons