Annons

Breiviks sak på nytt i domstol

Den terrordömde Anders Behring Breivik stämde norska staten för brott mot mänskliga rättigheter och fick oväntat rätt. Men både staten och Breivik överklagade tingsrättens dom. På tisdagen inleds en ny rättegång på den högsäkerhetsanstalt där Breivik avtjänar sitt straff.(TT)
Publicerad 9 januari 2017

Att flytta på Anders Behring Breivik anses vara för riskabelt. När den terrordömde massmördaren stämde norska staten för brott mot mänskliga rättigheter hölls därför rättegången i en gymnastiksal i anslutning till fängelset i Skien, som är en högsäkerhetsanstalt.

Till norska rättsexperters stora förvåning fick Breivik delvis rätt. Tingsrätten gjorde bedömningen att staten brutit mot artikel tre i Europakonventionen om mänskliga rättigheter - förbud mot tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling.

Annons

Under rättegången framkom att Breivik ofta tillbringade upp till 23 timmar per dygn i fullständig isolering. Detta var enligt rätten att betrakta som en kränkning av den dömde.

"Är en kränkning"

””

Trots det överklagade Breivik domen. Han menar att även den strikta kontrollen av hans korrespondens är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Från andra sidan överklagade norska staten tingsrättens dom.

””

Öppet för allmänheten

På tisdagen inleds en ny rättegång i nästa rättsinstans, lagmannsretten. Även denna gång hålls domstolsförhandlingarna i fängelset i Skien. Platser har gjorts i ordning för såväl press som allmänhet.

Lisbeth Kristine Røyneland som förlorade sin dotter på Utøya leder en nationell stödgrupp för offrens anhöriga. Hon menar att Breiviks förhållanden i fängelset är rimliga.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons