Annons

BoJo - från London till hela landet?

Boris Johnsons tid som borgmästare i London är över. Snart leder han måhända hela landet i stället - om Storbritannien väljer att lämna EU.(TT)
Publicerad 5 maj 2016

När britterna röstade på torsdagen handlade valen formellt om regionala församlingar i Wales, Nordirland och Skottland, en lång rad engelska fullmäktigeplatser och tunga borgmästarstolar i bland annat Bristol, Liverpool och London.

Det mesta överskuggas ändå redan av nästa val: folkomröstningen den 23 juni om fortsatt EU-medlemskap eller inte.

Annons

Premiärminister David Cameron kampanjar för att landet ska stanna kvar - och har i princip satt sin egen position i potten, även om han har bedyrat att han inte tänker avgå än.

Ny ledare i höst?

Om britterna säger nej lär dock trycket på Cameron bli stenhårt, inte minst från de egna partikamraterna i Konservativa partiet.

””

Solklar storfavorit om Cameron tvingas bort är Londons nu avgående borgmästare Boris Johnson, som med dunder och brak i våras ställde sig på lämna EU-sidan i kampanjen.

Den yvige 51-åringen är utåtriktad och populär, med en osviklig förmåga att stadigt klara sig igenom allehanda skandaler och märkligheter.

Hårt tryck på Labour

Även Camerons politiske huvudmotståndare, Labour-ledaren Jeremy Corbyn, sitter löst.

Partikamraten Sadiq Khan har visserligen varit huvudfavorit i kampen om att få efterträda Boris Johnson i London. I övrigt har dock Labour haft det svårt i regionalvalskampanjen. Om ingen plötslig vändning sker kan rösträknandet på fredagen mycket väl följas av ökande missnöje inom partiet, och till och med avgångskrav.

Regionalt har Labour redan tappat mycket. I Skottland är partiet närmast uppätet av likaledes socialdemokratiska nationalistpartiet SNP. I Wales hoppas Plaid Cymru börja göra detsamma.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons