Annons

Bara gifta får partnervisum i USA

USA kommer inte att godkänna visum för homosexuella diplomaters partners om de inte gifter sig, meddelar utrikesdepartementet. Enligt de nya riktlinjerna ska diplomater, oavsett sexuell läggning, vara gifta i slutet av året för att deras respektive ska få visum.(TT)
Publicerad 2 oktober 2018

Enligt de nya riktlinjerna ska diplomater, oavsett sexuell läggning, vara gifta i slutet av året för att deras respektive ska få visum. De tidigare bestämmelserna, som kom till när Hillary Clinton var utrikesminister, gav visum till homosexuella partners oavsett om de var gifta eller inte.

Runt 105 familjer påverkas av beslutet. 55 av dem är på plats i USA för internationella organisationer med bas i USA, exempelvis FN.

Annons

Diplomater kan fortsätta få visum för sina partners om de gifter sig.

"Grymma och trångsynta"

USA:s förra FN-sändebud Samantha Power anser att de nya reglerna från Trumps kansli är "onödigt grymma och trångsynta", och poängterar att bara 12 procent av FN:s medlemsstater godkänner homoäktenskap.

Organisationen Human Rights Campaign kallar beslutet "onödigt småaktigt och oacceptabelt".

””

"Ett erkännande"

Utrikesdepartementet säger att de nya reglerna ger samma villkor för visum som departementet sätter för sina egna diplomater som tjänstgör utomlands sedan homoäktenskap godkändes i USA 2015.

””

Utrikesdepartementet är enligt medarbetaren medvetet om att homosexualitet inte accepteras i många diplomaters hemländer, men säger att USA vill ""säkerställa likabehandling".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons