Annons

Bakgrund: Förhandlingarna om brexitplanen

Turerna har varit många sedan Storbritannien röstade för ett utträde ur EU för drygt två år sedan. Det som delar gruppen brexitförespråkare är frågan om en så kallad mjuk eller en hård brexit.(TT)
Publicerad 9 juli 2018

Det som delar gruppen brexitförespråkare är frågan om en så kallad mjuk eller en hård brexit. Theresa May företräder den mjuka linjen, som bland annat öppnar för att Storbritannien blir kvar som en del av EU:s inre marknad samt att landets gräns mot EU-landet Irland blir av en mjukare sort, likt den mellan till exempel Sverige och Norge.

Förespråkarna för en hård brexit har framförallt letts av den nu avhoppade brexitministern David Davis samt Torypolitikerna Boris Johnson, även han färsk avhoppare, och Liam Fox, döpta till "the three brexiteers" av medier. De anser att Theresa Mays förslag till en mjukare skilsmässa inte är ett riktigt avslut med EU och att Storbritannien ger bort för mycket makt till unionen.

Annons

Nya motgångar

I juni stötte premiärminister Theresa Mays brexitplan på nya motgångar, när underhuset hotade att rösta igenom ett tillägg till landets brexitlag som skulle ge parlamentet större inflytande över de olika stegen i utträdet än vad May ville.

Tillägget hade då redan tagits av överhuset. Underhuset förkastade till slut förslaget och regeringen kunde gå vidare med sin plan.

Mötet i fredags på premiärministerns lantresidens Chequers nordväst om London ansågs vara en framgång i processen att nå konsensus mellan de båda brexitlägren. Ända tills David Davis avgång.

Avhoppet ses som ett hårt slag mot May och visar på de oenigheter som finns inom Torypartiet. Davis åsiktsfränder hyllar det dock: "Fantastiska nyheter. Bra gjort David Davis för att du är principfast och modig nog att avgå", skrev brexitförespråkaren och parlamentsledamoten Andrea Jenkyns på Twitter.

Beklagade

May beklagade Davis avgång, men sade att hon inte håller med om hans beskrivning av brexitpolitiken. Enligt henne behövde regeringen ändra politiken för att komma vidare till detaljerade förhandlingar om landets framtida relation med EU.

Bara några timmar efter att Davis avgick meddelade utrikesminister Boris Johnson att även han avgår.

Brexit inleddes formellt genom den brittiska regeringens begäran om utträde ur EU den 29 mars 2017 och planeras ta två år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons