Annons

Australien utrotar fisk med herpes

Australiens regering har beslutat sig för att använda en ovanlig metod för att en gång för alla bli av med karpfisken som tar kål på landets inhemska fisk - nämligen herpesvirus, skriver New Scientist. Karpen introducerades i landet 1859 och har sedan dess tagit över allt mer.(TT)
Publicerad 4 maj 2016

Karpen introducerades i landet 1859 och har sedan dess tagit över allt mer. Bland annat i flodsystemet Murray-Darling där den utgör 80 procent av fiskbeståndet.

Regeringen i landet har avsatt 15 miljoner australiska dollar (omkring 90 miljoner svenska kronor) för att sprida ett herpesvirus i floderna, i ett försök att utplåna landets mest ökända fisk.

Annons

De senaste sju åren har forskare jobbat med att ta fram ett karpspecifikt herpesvirus som enbart ska smitta karpen och inte skada den inhemska fisken eller andra djur.

Viruset angriper karparnas njurar och gälar och gör det svårt för dem att andas. Det är första gången som ett herpesvirus används på det här sättet, men risken för att människor drabbas är liten, enligt forskarna.

Planen är att släppa ut "cyprinid herpesvirus 3" i flodsystemet Murry-Darling i slutet av 2018.

"Som ni kan förstå så är det mycket arbete med att förbereda. Helt plötsligt kommer det att vara bokstavligen hundratusentals, om inte miljoner ton karpfisk som är död. Vi måste ha ett program för att städa upp", sade forskningsminister Christopher Pyne under en presskonferens.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons