Annons

Kristen pakistanska hoppas på Tyskland

Asia Bibi flyttar gärna till Tyskland. Det säger den världskända pakistanskans advokat Saif ul-Malook till tidningen Bild am Sonntag. Men frågan är om hon lyckas ta sig dit. - Min klient skulle glädjas av att kunna åka till Tyskland, säger juristen enligt Bild.(TT)
Publicerad 11 november 2018
””

Kristna Asia Bibi antas nu gömma sig på okänd ort på grund av extremislamisters vrede i Pakistan över att hon frikänts för hädelse.

Tidigare satt hon fängslad efter att ha dömts till döden 2010. Domen hade sin upprinnelse i ett gräl med andra kvinnor vid en brunn sommaren 2009, där hon anklagades för att ha uttalat sig nedlåtande om islams profet Muhammed.

Annons

Inte säker

Häromdagen släpptes hon, sedan Högsta domstolen i Pakistan kommit fram till att bevisningen inte räcker. Domstolen förbjöd henne att lämna landet, i väntan på fortsatt utredning av fallet.

Men många islamister i Pakistan är rasande över frisläppandet, och hon anses inte kunna vara säker någonstans i landet. Så sent som häromdagen flydde advokaten Saif ul-Malook till Europa på grund av alla hot i hemlandet.

Asia Bibi, som egentligen heter Aasiya Noreen, har via sin make vädjat till västländer om asyl för hela familjen. Men det är oklart om hon ens lyckats lämna Pakistan.

Två länder

Fallet är känsligt, och hittills finns inga officiella besked om var hon kan få asyl. Wilson Chowdhry, som leder British Pakistani Christian Association, säger enligt Huffington Post att två länder utlovat asyl. Storbritannien ska dock ha signalerat nej "av säkerhetsskäl" - vilket har tolkats som att London-regeringen böjer sig för hot om islamistiska oroligheter eller terrorism.

Tyskland kan vara ett av de icke namngivna länder som sagt ja. Återstår i så fall bara för Asia Bibi med familj att ta sig dit.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons