Annons

Antalet mord ökar kraftigt i USA

Mördandet ökar kraftigt på flera ställen i USA, visar ny statistik. Minst 30 städer ser ett kraftigt ökat antal mord hittills i år jämfört med i fjol. Uppgifterna kommer från tidningen The New York Times, som fått ta del av brottstatistiken.(TT)
Publicerad 2 september 2015

Uppgifterna kommer från tidningen The New York Times, som fått ta del av brottstatistiken. Staden Milwaukee i delstaten Wisconsin har sett en ökning på 76 procent, vilket är den kraftigaste ökningen bland amerikanska städer. Men även St Louis i Missouri har drabbats av en ökning med 60 procent, följt av Baltimore, Maryland, med 56 procent.

Trenden med ett ökande antal mordfall i flera storstäder upptäcktes först i somras och anledningen till förändringen anses skifta från stad till stad. En förklaring kan vara att poliser patrullerar allt mer sällan på gatorna. En annan orsak kan vara att fler äger vapen samt att gängrelaterat våld har ökat.

Annons

BBC hävdar i sin rapportering att det kan röra sig om en så kallad Ferguson-effekt, efter händelsen då en ung svart man sköts till döds av en polis i Ferguson i Missouri. Händelsen kan ha fått polis att vilja undvika att patrullera.

I Milwaukee ökade antalet mord från 59 i fjol till 104 hittills i år, medan mordantalet i St Louis ökade från 85 i fjol till 136 i år.

Även städer som New Orleans, Chicago, Kansas City, Dallas, New York och Philadelphia har sett en ökning av antalet mördade i år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons