Annons

Ännu en Fujimori frihetsberövad i Peru

Keiko Fujimori - oppositionsledare och dotter till Perus auktoritäre expresident Alberto Fujimori - har gripits misstänkt för att ha tagit emot illegala kampanjmedel. Hon är den senaste i raden av toppolitiker i Latinamerika som dras in i härvan kring den brasilianska byggjätten Odebrecht.(TT)
Publicerad 11 oktober 2018

Anklagelserna mot Keiko Fujimori gäller att hon lett en grupp inom sitt konservativa parti Fuerza Popular som tagit emot minst en miljon dollar, motsvarande drygt 9 miljoner kronor, i illegala kampanjfinansieringsmedel från företaget, skriver den peruanska tidningen El Comercio. Förutom Fujimori har ytterligare 19 personer gripits misstänkta för att ha varit en del av nätverket.

Enligt åklagaren hade de olika roller i ett komplicerat system för att dölja de mottagna pengarnas ursprung. Vissa av dem ska till exempel ha varit personer som på olika sätt står Fuerza Popular nära och som registrerats som givare av pengarna.

Annons

Skulle vittna

Själv nekar oppositionsledaren till alla anklagelser.

"Detta är politisk förföljelse!", påstår Keiko Fujimori i ett handskrivet uttalande som hon fotograferat och lagt ut på Twitter.

Gripandet skedde i samband med att hon vittnade inför en domare som utreder Odebrechts misstänkta illegala kampanjfinansiering. Hon är nu häktad i tio dagar.

Frihetsberövandet sker bara en vecka efter det att benådningen av hennes far drogs tillbaka av en domstol, som beordrat att han återigen ska fängslas.

Tre expresidenter utreds

Åklagare har sedan i juni utrett anklagelser om att tre tidigare presidenter tagit emot mutor i form av kampanjbidrag från Odebrecht: Pedro Pablo Kuczynski, som tvingades avgå i mars i år, liksom Alan García och Alejandro Toledo.

Utredningen grundar sig förhör med Jorge Barata, som var Odebrechts tidigare man i Peru. Till brasilianska utredare har han sagt att han betalade ut miljontals dollar till peruanska presidentkandidater mellan åren 2001 och 2016.

Odebrecht står i centrum för en massiv korruptionshärva som skakat en rad länder runt om i Latinamerika.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons