Annons

Algeriets regim utlovar politiska reformer

Abdelaziz Bouteflika drar sig ur det algeriska valet, uppger presidentens stab. En ommöblering av regeringen ska också ske inom kort. Enligt regimen planeras förändringar i författningen och politiska reformer.(TT)
Publicerad 11 mars 2019

Beskeden, som bland annat meddelades via den statliga nyhetsbyrån APS, fick medborgarna att åter ge sig ut på gatorna på måndagskvällen. Denna gång för att fira. Bilförare markerade nyheten med att tuta när de körde i ett slags segertåg genom huvudstaden Alger.

"Vi har störtat marionetten med fredliga medel", skanderade demonstranter.

Annons

Landsomfattande protest

Algeriet har skakats av landsomfattande protester en längre tid. Den hårt kritiserade Bouteflika återvände till Algeriet i söndags efter att ha vårdats i Schweiz sedan februari.

Tiotusentals människor över hela Algeriet har demonstrerat för att visa sitt missnöje mot Bouteflika och hans regim. Protesterna har pågått sedan den sjuklige 82-årige presidenten förra månaden aviserade att han - i strid mot författningen - kandiderar för en ny mandatperiod i valet som skulle ha hållits den 18 april.

Skjuts upp

Men nu meddelar presidentens stab alltså att Bouteflika drar tillbaka kandidaturen och att valet skjuts på framtiden. Ommöbleringen av regeringen kommer ske inom kort, enligt presidentens stab. Det framflyttade presidentvalet ska föregås av en konferens som syftar till att få igenom politiska reformer och författningsförändringar.

Premiärministern Ahamad Ouyahia har även avgått och ersatts med före detta inrikesministern Noureddine Bedoui, rapporterar Ennhar TV.

Flera av landets advokater har anslut sig till protesterna, som delvis drivits av studenter. På måndagen påbörjade advokater en 48-timmarsstrejk för att förhindra Bouteflikas kandidatur. Fler än 1 000 domare meddelade samma dag att de inte ställer upp för att övervaka valet om president Bouteflika, som styrt landet i 20 år, skulle hålla fast vid sin avsikt att ställa upp för omval.

"Nickedocka"

Även parlamentsledamöter från Bouteflikas eget parti har anslutit sig till protesterna, och från militärens håll har det kommit indikationer på att den inte avser att ingripa mot folkmassorna.

Oppositionen har hävdat att Bouteflika, som knappt har visat sig offentligt sedan han drabbades av en stroke 2013, inte har förmåga att styra landet, utan i stället har använts som nickedocka av makteliten som vill behålla sina positioner.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons