Annons

Aborter, marijuana och rösträtt på valsedeln

I Florida kan runt 1,5 miljoner människor som dömts för brott få tillbaka sin rätt att rösta. Och i Idaho kan det åter bli tillåtet med automatspel vid hästkapplöpningar. Vid sidan av mellanårsvalet avgörs många stora och små frågor i folkomröstningar runt om i USA.(TT)
Publicerad 6 november 2018

155 olika folkomröstningar hålls i 37 amerikanska delstater under tisdagen, enligt tidningen Washington Post. I Alabama får väljarna avgöra om huruvida rätten att sätta upp de tio budorden på offentliga byggnader ska skrivas in i delstatslagen. Och i Missouri kan det bli nya regler rörande bingospel.

För 1,5 miljoner människor i Florida, nästan tio procent av den vuxna befolkningen, som har dömts för grövre brott, kan omröstningen betyda att de automatiskt får tillbaka sin rätt att rösta, utan att först behöva genomgå en särskild prövning.

Annons

Stort stöd

Florida är en av bara fyra delstater som permanent fråntar brottsdömda rätten att rösta. Opinionsmätningar visar att över 70 procent stöder förslaget. Det krävs minst 60 procent för att det ska antas.

I delstaterna Michigan och Nevada ska väljarna rösta om förslag som ska göra det enklare att registrera sig för att rösta i val. Det ska i så fall ske automatiskt när de får ett körkort utfärdat. När Oregon införde den regeln fyrdubblades antalet väljarregistreringar.

I North Carolina och Arkansas ligger däremot ett förslag om att id-kort med foto måste visas upp vid röstning.

Röstar om marijuana

Flera delstater har redan legaliserat marijuana medan andra har godkänt det för medicinskt bruk. Nu kan flera vara på väg. Michigan och North Dakota röstar om förslag för mer tillåtande regler medan invånarna i Utah och Missouri ska ta ställning till om marijuana för medicinskt bruk ska bli tillåtet.

Abort är också temat i en rad folkomröstningar. I West Virginia och Oregon är frågan om delstaten ska begränsa ersättningen från det statliga sjukvårdsprogrammet Medicaid vid aborter till att bara gälla livshotande tillstånd, våldtäkt eller incest.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons