Annons

Fredspriset tillägnas världens överlevare

Nadia Murad fällde tårar - och på Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa bröt glädjeyra ut efter beskedet att grundaren Denis Mukwege får Nobels fredspris. De hyllas för sina insatser mot sexuellt våld i konflikter och bägge tillägnar priset till överlevare världen över.(TT)
Publicerad 5 oktober 2018

Nadia Murad är den yazidiska aktivisten som blev tillfångatagen av terrorgruppen IS i Irak och som efter att ha lyckats rymma har spridit vittnesmålen om det våld kvinnor utsätts för i kriget.

Denis Mukwege är den kongolesiske gynekologen som grundade ett sjukhus där han hjälpt tusentals kvinnor och flickor som utsatts för sexuellt våld i krig och fred.

Annons

Stod i operationssal

Mukwege var mitt uppe i en operation när beskedet kom. Men personalen på Panzisjukhuset tittade på tillkännagivandet av fredspristagarna via nätet och när det stod klart att Mukwege var en av dem utbröt enormt jubel.

””

Nobelkommittén har hört överlevarnas röster, säger Mukwege i ett skriftligt uttalande. Han tillägnar priset till kvinnor världen över som drabbats av våld och konflikter.

"Till överlevare från hela världen vill jag säga att världen, genom det här priset, lyssnar på er och vägrar att förbli likgiltig. Världen vägrar att stå stillatigande inför ert lidande."

Tårar efter beskedet

Nadia Murad var fast i IS terrorvälde i irakiska Mosul i tre månaders tid. Hon vill dela sitt pris "med alla irakier, kurder, alla minoriteter och alla som har överlevt sexuellt våld världen över".

"Vi måste inte bara föreställa oss en bättre framtid för kvinnor, barn och förföljda minoriteter, vi måste arbeta konsekvent för att det ska ske - prioritera mänsklighet, inte krig", säger hon i ett skriftligt uttalande.

Murad hoppas att priset riktar ett ljus mot yazidiernas lidande: Mot det stora antal människor som är spårlöst försvunna och de runt 1 300 personer som ännu lever i fångenskap.

"Kvinnor har särskilt lidit stort när de har varit, och fortsätter vara, offer för sexuellt våld", säger hon.

Abid Shamdeen som är verksam inom Nadia's initiative, en organisation som Nadia Murad grundat, talade med henne efter beskedet. Då rann tårarna.

””
””
Annons

Opererat tusentals

Den svenska lungläkaren Ellinor Ädelroth var på plats när beskedet nådde Panzisjukhuset.i östra Kongo-Kinshasa.

””

Ädelroth har arbetat på sjukhuset och det intilliggande universitetet i omgångar sedan 2009. Hon känner Mukwege väl och beskriver hans arbete som fantastiskt.

Genom åren har den kongolesiske gynekologen opererat tusentals kvinnor i alla åldrar vars underliv trasats sönder av soldater, emellanåt beväpnade med trasiga flaskor eller frätande syror.

””

Wallström: Hjältar

Utrikesminister Margot Wallström (S) beskriver pristagarna som två hjältar som med risk för sina egna liv har kämpat och lyft frågan om sexuellt våld till högsta nivå.

””

Wallström har träffat pristagarna flera gånger och betraktar Mukwege som en nära vän.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons