Annons

Stoppad kvinnomarsch blev sittprotest

President Nicolás Maduros auktoritet utmanas alltmer av protester och oroligheter. En kvinnomarsch mot förtryck hindrades från att komma fram till inrikesdepartementet. Då omvandlades den i stället till en sit-in som stoppade trafiken på en motorväg.(TT)
Publicerad 6 maj 2017

Lilian Tintori, hustrun till den fängslade oppositionsledaren Leopoldo Lopez, tog initiativet till den marsch som tusentals kvinnor deltog i på lördagen. Hon uppmanade deltagarna att klä sig i vitt - symbolen för motstånd i Venezuela. Marschen skulle gå till inrikesdepartementet men stoppades.

Tintori har rest runt till andra länder för att informera om sin mans och sitt lands öde.

””
Annons

Djupnande kris

Demonstrationer och motdemonstrationer har avlöst i varandra i huvudstaden Caracas och andra städer i Venezuela, som plågas av djupnande ekonomisk kris med varubrist och uteblivna löner. Enligt åklagare har minst 36 personer dödats under de stundtals häftiga konfrontationerna.

Oppositionen kräver att val ska utlysas för att få bort Maduro från makten. Men Maduro, som har stöd av militären, sitter kvar.

I dödläge

Landet befinner sig i ett dödläge där bägge sidor beskyller varandra för oroligheterna i landet.

Maduro och hans anhängare anser att krisen som skakar landet är en USA-stödd konspiration för att störta honom från makten och tillsätta en högerregering.

President Maduro måste följa konstitutionen, släppa politiska fångar och utlysa demokratiska val, uppmanade den amerikanske presidenten Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare efter samtal med Venezuelas opposition.

Säkerhetsrådgivaren H R McMaster och Julio Borges - som leder oppositionen i Venezuelas nationalförsamling - träffades i fredags för att diskutera situationen i landet. De manar till en snabb och fredlig lösning på oroligheterna och kräver att Maduro tillåter fria val i Venezuela, enligt ett uttalande från Vita huset.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons