Annons

VM-pressen på Öberg: "Tufft naturligtvis"

Senast VM gick på hemmaplan var Helena Ekholm lika gammal som Hanna Öberg är nu. Den forna skidskyttestjärnan vet hur det är att gå in i ett mästerskap som ett stort medaljhopp. - Det är klart att det blir stor press, säger Ekholm.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

Helena Ekholm hade tagit sin första världscupseger, men inte riktigt etablerat sig i toppen av skidskyttevärlden inför hemma-VM i Östersund 2008.

Därmed hade hon kanske inte riktigt samma höga förväntningar på sig likt de som vilar på 23-åriga Hanna Öbergs axlar nu - men Ekholm fick lära sig att leva med pressen senare.

Annons

TT: Vilken press väntar Hanna Öberg under VM?

””

"Gör det jättebra"

År 2008 blev Ekholm som bäst VM-femma individuellt och fyra i mixedstafetten. Hon är imponerad över Hanna Öbergs sätt att ta sig an den här säsongen, efter OS-skrällen som slutade med ett individuellt guld och ett silver i stafetten.

””
””

TT: Vad skulle du ge henne för råd inför VM?

””

TT: Vad minns du själv från hemma-VM 2008?

””

Tror på tre medaljer

Det senaste svenska VM-guldet togs 2011 av just Helena Ekholm, som totalt tagit fem individuella VM-medaljer och tre i stafett. Den numera expertkommentatorn vet vad som krävs för att nå dit.

””

Det svenska laget har varit just det, och Ekholm tror på tre svenska VM-medaljer.

Det skulle i så fall vara riktigt bra, senast Sverige tog fler medaljer i ett VM var 2012. Därefter har det varit skralt: det blev en medalj 2013 och den är den senaste i VM-sammanhang.

VM-festen i Östersund startar direkt med en tydlig medaljchans i torsdagens mixedstafett.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons