Annons

Vansbrosimningen stärker svenska OS-drömmar

Vansbrosimningen bjuder in internationella toppsimmare. Det ska bidra till svenskt OS-deltagande i öppet vatten-simningarna 2020. - Vansbrosimningens satsning är ovärderlig för våra svenska simmare, som siktar på OS, säger Mikael Rosén, landslagsansvarig för öppet vatten.(TT)
Publicerad 6 juli 2018

På lördagen hoppar tusentals simmare i vattnet för att simma de 3 000 meterna i klassiska Vansbrosimningen. Länge var det främst svenska simmare, som för en kort stund lämnade bassängen, som vann tävlingen.

Nu bjuder arrangörerna in flera internationella toppsimmare för att dels utveckla loppet statusmässigt internationellt och dels ge de svenska simmarna, som satsar på öppet vatten, en extra utmaning.

Annons

Andra initiativ för att utveckla evenemanget i den riktningen är årets officiella premiär för OS-distansen 10 kilometer, även om lördagens 3 000 meters lopp är huvudnumret.

””

Lyrisk ledare

Mikael Rosén är lyrisk över Vansbrosimningens satsning:

””

Han säger detta trots att det kan bli en tid i Vansbro med chanslösa svenska simmare i hårt internationellt motstånd.

””

Svenska sim-drömmen är minst en svensk deltagare i öppet vatten-simningen i samband med OS i Tokyo. 25 platser för vardera herrar och damer är i potten.

Svenskhopp

Inför OS i Rio de Janeiro var Ellen Olsson bara en plats från att kvalificera sig. Hon är nu Sveriges största hopp. Efter ett tungt år 2017 är hon nu på väg tillbaka och kan utmana de bästa internationella simmarna.

””

I Vansbro kommer Ellen Olsson främst att kämpa för att hänga med Samantha Arevalo, Ecuador och Caroline Jouisse, Frankrike, som är två av världens bästa damer i den här grenen.

De svenska herrhoppen i Vansbro är bland annat Kristian Kron och Simon Wanna. De kommer att få mycket svårt mot inbjudna simmare som Diogo Villarino, Brasilien, Yasunari Hirai, Japan och Pepijn Smits, Nederländerna.

””

Det kan verka konstigt att internationella eliten attraheras av ett lopp på bara 3 000 meter när OS-distansen är 10 000 meter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons