Annons

Stjärnan hoppas på tredje gången gillt

Fiasko för två år sedan och ett nytt misslyckande i fjol. Nu är finländske forwardsstjärnan Eeli Tolvanen nära - men vågar inte ta ordet guld i sin mun ännu. - Vi har fortfarande finalen kvar och det kommer att bli tufft, sade han efter storsegern i JVM-semifinalen över Schweiz med 6-1.(TT)
Publicerad 5 januari 2019

Finland ställs mot USA, som besegrade Ryssland med 2-1, i finalen natten till söndag (02.00 svensk tid).

Det var för chansen att äntligen få spela final och ta det där guldet som Eeli Tolvanen kom till sitt tredje raka junior-VM.

Annons

Den 19-årige stjärnan har egentligen redan tagit steget in i seniorlivet. Förra säsongen spelade han både OS och stora VM och öste in poäng i båda turneringarna.

Han debuterade i våras i Nashville i NHL, men har inte lyckats ta en ordinarie plats i det stjärnspäckade laget och lånades ut från farmarlaget Milwaukee till Finlands JVM-lag.

"Ingen trodde på oss"

Tolvanen var med om både fiaskot för två år sedan då Finland som regerande mästare missade slutspel och tvingades spela kvalmatcher för att hålla sig kvar i A-gruppen och en tung kvartsfinalförlust mot Tjeckien i fjol.

Den här turneringen började inte heller bra - förlust både mot Sverige och USA i gruppspelet - men lagom till slutspelet har Finland varvat upp ordentligt.

””

Efter den dramatiska kvartsfinalsegern över Kanada gick Finland på knock mot Schweiz. Redan efter 7.43 ledde "Lejonen" med 4-0 och schweiziske målvakten Luca Hollenstein byttes ut. Han blev stor hjälte i skrällsegern mot Sverige i kvartsfinalen då han höll nollan och gjorde 41 räddningar.

Produktiv kedja

Förstakedjan med Aleksi Heponiemi (1 mål+3 assist), Rasmus Kupari (1+2) och lagkaptenen Aarne Talvitie (2 mål) svarade för sammanlagt fyra mål och nio poäng.

Att Tolvanen spelar i andrakedjan - även om han kompletterar ovanstående trio i powerplay - säger kanske en del om Finlands styrka. Tolvanen är fortfarande mållös i turneringen, svarade för en assist mot Schweiz och har fyra passningspoäng hittills.

USA besegrade Ryssland i en tajt match med 2-1 sedan laget gått upp i 2-0-ledning i början av andra perioden och sedan lyckats hålla undan.

Annons

Finland jagar sitt tredje JVM-guld sedan 2014 medan USA kan vinna sitt fjärde sedan 2010.

Bronsmatchen mellan Schweiz och Ryssland spelas i kväll klockan 22.00.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons