Annons

Kalla het igen när Nilsson kroknade

Stina Nilsson ledde Tour de Ski. Det gör hon inte längre. Och frågan är om inte det riktigt roliga är över nu när hon ska klättra i slalombackar i Val di Fiemme.(TT)
Publicerad 6 januari 2017

Stina Nilsson har gått som en nyårsraket (avfyrad uppåt med sans och försiktighet) i popularitet och anseende tack vare sina strålande lopp runt om i Alperna.

Efter fyra etapper ledde hon sensationellt - tack vare tre etappsegrar som gav eko runt om i den lilla skidvärlden. Men i den femte deltävlingen blev det jobbigare. I fristilsloppet över fem kilometer och med individuell start var benen tunga och stumma. En lika beklaglig som naturlig reaktion på urladdningarna de senaste dagarna.

Annons

"Räckte inte riktigt i dag"

Nilsson var hela 40,3 sekunder efter vinnaren, amerikanskan Jessica Diggins - och landade först på 20:e plats.

””
””

Men det fina i kråksången var att även norskorna Heidi Weng (femma) och Ingvild Flugstad Østberg (åtta) fick slita ont i Toblach.

Visserligen leder Weng totalt före Flugstad Østberg men avståndet från den förstnämnda ned till Nilsson är bara 16,3 sekunder.

Glappet kunde ha varit avsevärt större om norskorna skejtat på pigga ben. Kampen om slutsegern är fortfarande öppen även om favoritskapet tippat över till världscupledaren Weng.

Tuff avslutning

Nu ställs allt på sin spets i de avslutande två etapperna i Val di Fiemme, först i lördagens masstart och sedan i den hänsynslöst tuffa jaktstartsepilogen där tre kilometer uppför Alpe Cermis väntar som slutvinjett på touren. Ett kraftprov utöver det vanliga.

””

Om Nilsson hade det motigt var det betydligt mera spänst i Charlotte Kallas åkning. Efter alla svårigheter visade Kalla vad hon kan.

Hon kom fyra, 14,9 sekunder bakom Diggins.

””

Efter fristilsloppet var Kalla inte klar över om hon skulle fullfölja touren och följa med Nilsson dit.

””
Annons

Beslutet?

Kalla kör vidare.

"Hon har bestämt sig för att fortsätta sitt deltagande", skriver presschefen Katarina Medveczky i ett sms.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons