Annons

Guldhjälten: "Det är helt sjukt"

Han hade lagt ned planerna på att bli allsvensk spelare - nu är Robin Jansson svensk mästare med AIK. Bidraget till SM-guldet: 25 spelade matcher och två mål. Det andra gav 1-0 mot Kalmar och säkrade AIK:s tolfte mästerskap genom tiderna. - Det är helt sjukt. En dröm.(TT)
Publicerad 11 november 2018

För några veckor sedan sågs SM-guldet som en formalitet, något AIK skulle defilera hem tack vare det betydande försprånget som tabelletta.

Verkligheten ville något annat.

Annons

Guldfrossan slog till och in i det sista utmanade IFK Norrköping. När Simon Skrabb vinklade in Norrköpings ledningsmål mot Häcken blev det plötsligt tyst i det annars kompakt högljudda sjungandet bland tusentals AIK-supportrar på Guldfågeln arena.

I det läget hade ett segermål för Kalmar räckt för ett sensationellt SM-guld åt Norrköping.

Jansson guldmål

Då rörde sig Jansson mot Tarik Elyounoussis frispark, vinklade ned pannan bollen mot Lucas Hägg Johanssons vänstra stolpe.

Minut 45.

0-1.

Guldmålet.

””

Plötsligt låg han underst i en firande spelarhög och en bra bit efter matchen hade han svårt att tro vad han gjort.

””

Storyn om Jansson och hans säsong är egentligen för bra för att vara sann, en sådan där sak som inte längre händer - eller åtminstone väldigt sällan händer.

Fick en andra chans

Annons

Men den ger andra hopp, alla andra talanger som bär på en vilja och begåvning. Försvararen erbjöds en andra chans - och tog den.

Jansson, 27 på torsdag, hade gett upp planerna på en elitkarriär när han inte lyckades i Häcken som ung. I stället flyttade han hem till Bengtsfors, lirade i division 4 och 5 med kompisarna innan han för tre år sedan värvades till Oddevold. Där laddade han i vintras för säsongen i division 1.

Men då var han redan fångad i AIK:s breda scoutingnät och blev plötsligt aktuell när legendaren Nils-Eric Johansson plötsligt diagnosticerades med hjärtproblem.

Lagkaptenen tvingades lägga av tvärt.

Skrev på i april

I Uddevalla packade Jansson, skrev på tvåårskontrakt den 3 april och sedan dess har han varit Norlings val till vänster i försvaret. Sju månader senare tillhör han den rätt begränsade skara fotbollsspelare som har ett SM-guld.

””

TT: Kommer du ihåg vad du tänkte när du åkte till AIK första gången?

””
””

Saknade fem ordinarie

Daniel Sundgren och Oscar Linnér saknades helt på grund av skador, Sebastian Larsson började på bänken och Enoch Kofi Adu och Kristoffer Olsson var avstängda. Fem ordinarie spelare.

Det var hängslen och bälten på, ängsligt, försiktigt och inte alls en fotboll som klär en svensk mästare.

Annons

Men ändamålen helgar medlen.

””

Panajotis Dimitriadis följde Rasmus Elm, i en snudd på en klassisk punktmarkering. Så stor och stark var respekten för allsvenskans mest begåvade centrale mittfältare. Och det med all rätt. Elm borde gett Kalmar ledningen, men valde obegripligt att inte avsluta när han fick ett jätteläge vid 0-0.

Dessutom var Elm ytterst nära att kvittera med en av den första halvlekens sista sparkar.

Med Janssons ledningsmål i ryggen - och mot ett Kalmar som inte vänt en match på evigheter - spelade AIK av de sista 45 minuterna fram till det efterlängtade mötet med Lennart Johanssons pokal.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons