Annons

Scouten om Dahlin: Alla vill ha honom

Han har klarat intresset, hajpen och förväntningarna galant så här långt. Rasmus Dahlins stora spel och coola attityd i junior-VM har gjort NHL-klubbarna ännu mer entusiastiska än tidigare inför draften. - Om vi skulle vilja ha honom?(TT)
Publicerad 1 januari 2018

Frölundas 17-årige backtalang har länge setts som favorit till att gå som nummer ett i NHL-draften i sommar i Dallas.

I så fall blir han andre svensk i historien efter Mats Sundin som väljs först.

Annons

JVM är en kontrollstation på vägen - och med sex assist på fyra matcher i gruppspelet har han inte gjort någon besviken än så länge.

Tvärtom.

Han leder assistligan i turneringen och är tvåa i backarnas poängliga, på samma poäng som tjecken Libor Hajek som är före tack vare ett mål.

Påverkas inte

Det finns talanger som har tyngts av den press det innebär att inför ett draftår skärskådas på JVM av hundratals NHL-ögon, allt från scouter till general managers.

Att Rasmus Dahlin inte har påverkats alls är knappast överraskande med tanke på vad han visat upp hittills i Frölunda, juniorlandslaget och Tre Kronor.

Däremot väldigt imponerande - och ytterligare en aspekt på pluskontot.

””
””

"Vore jättekul"

Det har inte varit så stor hajp runt en svensk back sedan Victor Hedman skulle draftas 2009. Tampa Bay tog honom som tvåa sedan New York Islanders först plockat kanadensiske forwarden John Tavares.

Det är väl kanske det enda som talar emot att Dahlin skulle gå som etta - att det de 21 senaste säsongerna bara är två backar som valts först, Erik Johnson 2006 (St Louis) och Aaron Ekblad 2014 (Florida).

Annons

Men att det lag av de 15 som missar NHL-slutspel och får välja först i draften - det avgörs genom lotteri - skulle förbise den spelskicklige Frölundatalangen...nej, det är svårt att se i nuläget.

Så vad skulle det betyda för Dahlin att bli vald först?

””

TT: Hur är det att spela inför så många NHL-ögon, kul eller pressande?

””

En hel del kanadensiska och amerikanska journalister gör intervjuer med honom och de flesta av dem ställer frågor om draften.

””

Vad tycker du om det?

””

Vilken är den vanligaste frågan du får?

””

Och vad brukar du svara?

””

Det sistnämnda gör Rasmus Dahlin väldigt bra.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons