Schweiz straffat av Kazakstan

Kazakstan överraskade i ishockey-VM genom att vinna lördagens match mot Schweiz med 3-2 efter straffläggning. En förlust som kan visa sig kostsam för schweizarna, VM-finalister för tre år sedan. Danmark fick däremot en bra start tack vare 3-0 mot Norge.(TT)
Publicerad 7 maj 2016

Faktum är att schweizarna, som dominerade matchen och bland annat vann skottstatistiken med 51-27, var på väg att förlora matchen, bland annat sedan målvakten Reto Berra bjudit kazakerna på 1-1-kvitteringen.

I numerärt underläge rensade Roman Savtjenko pucken från egen blålinje, en puck som Berra oförklarligt släppte in.

Men Denis Hollensteins kvittering drygt tolv minuter in i den andra perioden gjorde att laget fick med sig åtminstone en poäng. Efter VM-silvret 2013 missade Schweiz slutspel 2014 och åkte ut i kvartsfinalen 2015.

Nigel Dawes, som tagit både JVM-guld och -silver med Kanada, blev kazakernas matchhjälte med två mål i straffläggningen, bland annat det mål som kom att bli matchavgörande.

Danmark grundlade sin 3-0-seger mot Norge med två mål i mittperioden. Nicklas Jensen gjorde 1-0 efter en dryg minut och tre minuter senare kom 2-0 genom Jesper Jensen.

Nicklas Jensen fastställde slutresultatet med sitt andra mål, när han satte 3-0 i tom bur i slutskedet av matchen.

Lettland fortsätter att imponera. Laget, som knep en poäng mot Sverige i premiären, tvingade fram straffläggning mot Tjeckien. Väl där var dock tjeckerna starkast. Lukas Kaspar blev hjälte för Tjeckien, som vann med sammanlagt 4-3.