Annons

Norges glädje är skidsportens stora problem

Skid-VM är roligt. För Norge. Men man behöver inte vidga synfältet mycket för att förstå att skidsporten har problem. - Det var mycket mer intressant förr, säger förra storstjärnan Katerina Neumannova. Minns ni slovenskan Petra Majdic? Eller tyskan Stefanie Böhler?(TT)
Publicerad 3 mars 2019

Minns ni slovenskan Petra Majdic? Eller tyskan Stefanie Böhler? Kanske Sara Renner från Kanada, italienskan Arianna Follis eller Slovakiens Alena Prochazkova?

Den gemensamma nämnaren är att det är längdåkare som för tio-femton år sedan plockade pallplatser i världscupen eller på mästerskap. Och framför allt: att de inte var från Norge, Sverige, USA, Ryssland eller Finland.

Annons

Ovan nämnda nationskvintett har i vinter, med två undantag, lagt beslag på alla pallplatser i världscupen. Schweiziskan Nadine Fähndrich och tyskan Sandra Ringwald tog dessutom sina respektive andraplatser i Cogne strax före VM, i en tävling som många av de bästa åkarna stod över.

Kris i Centraleuropa

På VM i Seefeld har Norge och Sverige lagt beslag på alla medaljer utom tre på damsidan. De fyra individuella gulden gick till Norge och de övriga två, i stafett och sprintstafett, tog Sverige hand om.

Det är ju roligt för de skandinaviska fansen, men utvecklingen oroar den förra generationens toppåkare.

””
””

Tjeckien är långt ifrån ensamt om problemen. De senaste åren tycks vara ett enda långt centraleuropeiskt längdåkningsmörker.

””

Tillfällig comeback

Den tidigare världsstjärnan - polskan har tagit två OS-guld, två VM-guld och vunnit den totala världscupen fyra gånger - kan vara en del av lösningen. Hon lade ned karriären efter förra säsongen och gick in som landslagstränare. Sedan dess har hon försökt lyfta ett stukat polskt landslag, och i VM-sprintstafetten gick det polska laget - där Kowalczyk tillfälligt var tillbaka på skidorna och körde tillsammans med 17-åriga Monika Skinder - till final.

””

En annan ljusglimt var Sloveniens överraskande VM-silver på samma distans. Också där var det två generationer som kamperade ihop: 34-åriga Katja Visnar och 23-åriga Annamarija Lampic.

Visnar konstaterar att intresset för längdskidåkning har sjunkit snabbt i Slovenien efter Petra Majdics storhetstid för tio år sedan.

””

"Inget personligt mot Norge"

Annons

På herrsidan ser det bättre ut och åkare från nio olika nationer har stått på pallen den här säsongen. Samtidigt går det inte att komma ifrån att Norge har roffat åt sig alla herrguld på VM.

Någonting måste ske, säger Katerina Neumannova. Annars riskerar sporten att förgöra sig själv.

””

Hon erkänner att hon jublade när Sverige vann sprintstafetten förra helgen och tog det första ickenorska VM-guldet på fyra år.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons