Frölunda vann - men förlorade stjärnmålvakten

Seger över Luleå med 3-0 och ledning med 2-1 i matcher i SM-semifinalserien. Men vinsten kan ha blivit kostsam för Frölunda. Målvakten Lars Johansson, etta i målvaktsligan både i grundserien och hittills i slutspelet, tvingades bryta matchen i den tredje perioden efter en kollision.(TT)
Publicerad 6 april 2016

Det var efter drygt fem minuter av den tredje perioden som Luleås tuffing Anton Hedman tappade balansen i ett snabbt anfall och åkte in i Lars Johansson.

Den 28-årige målvaktsstjärnan tvingades bryta matchen och Johan Gustafsson, som inte spelat sedan den 3 mars, fick göra slutspelsdebut i Frölundatröjan.

En skada på målvaktsjätten mitt under brinnande semifinalserie vore förstås ett tufft avbräck för Frölunda.

Centern Johan Sundström blev hemmalagets matchvinnare med ett mål och en assist.

Lugn uppvärmning

Senast var det heta känslor och slagsmål redan på uppvärmningen när Luleå genom fysiskt spel vann med 4-2 och kvitterade till 1-1 i matcher.

Den här gången var det lugnt under uppvärmningen, och hemmalaget - som satt fokus på att hitta tillbaka till finliret - drog upp farten från start.

Robin Figren gjorde sitt första slutspelsmål när han enkelt fick ta sig in från kanten och kunde överlista Luleåmålvakten Joel Lassinantti med ett skott mellan benskydden.

På onsdagen var det exakt 20 år sedan Luleå tog sitt första och hittills enda SM-guld - 3-1 i matcher mot Frölunda och segern säkrades i Göteborg - och gästerna ville så klart fira jubiléet med en seger.

Stor dominans

Men frånsett andra halvan av första perioden var det Frölundas match.

I den andra perioden dominerade hemmalaget stort och vann skotten med 19-4.

Frölunda skapade chans efter chans, centern Johan Sundström hade flera av dem, men Lassinantti höll kvar Luleå i matchen. Bland annat räddade han ett friläge från Mats Rosseli Olsen, när gästerna hade numerärt överläge.

Men till slut hade Johan Sundström skjutit in sig.

Hans femte skott på mål i matchen gick förbi Lassinantti vid främre stolpen och fram till 2-0. Målet kom efter 20 sekunders spel i numerärt överläge sedan gästernas mål- och poängkung Lucas Wallmark blivit utvisad för en roughing.

Mats Rosseli Olsen satte 3-0 i tom kasse.

Den fjärde semifinalen spelas på fredag i Luleå.