Hammarby vände och vann derbyt

Mängder av chanser och nästan lika många rökpauser. Och när krutröken lagt sig: en skräll. Allsvenska nykomlingen Hammarby vände och vann det heta cupderbyt mot AIK med 2-1 på ett fullsatt Friends Arena.(TT)
Publicerad 7 mars 2015

AIK- och Hammarby-supportrarna hade väntat i många år på att få mäta sina krafter, och inför matchen brändes bengaliska eldar i sådan utsträckning att matchen fick skjutas på i över en kvart på grund av rökutvecklingen.

När röken väl hade lagt sig och spelet kommit igång dröjde det sedan bara åtta minuter innan AIK:s landslagsytter Nabil Bahoui vänt bort ytterbacken Stefan Batan och serverat Henok Goitom som enkelt kunde sätta 1-0.

Kennedys högerfot talade

Den bortvände Stefan Batan var en av hela fem Hammarby-backar i den första halvleken, då Nanne Bergstrand valde att starta med en defensiv utgångsuppställning som lät AIK ta hand om taktpinnen. Men när inte grundspelet fungerar så kan Hammarby förlita sig till Kennedy Bakircioglüs fina högerfot. Hammarby-kaptenen skruvade en vänsterhörna i det första ribbkrysset, bollen studsade ut mot den bortre ytan där AIK:s Nabil Bahoui slog undan bollen med näven.

Ett förvirrat hjärnsläpp eller taktiskt överlagt defensivdrag från AIK-stjärnan? Straff och gult kort blev det oavsett.

Och från elva meter hade förra årets målkung Kennedy Bakircioglü inga problem att överlista Patrik Carlgren och sätta 1-1.

Naivt långskott avgjorde

I den andra halvleken övergav Hammarby, som behövde en seger för avancemang från gruppspelet, sin fembackslinje. Nanne Bergstrands lag klev upp i ett rakare 4-4-2 och hade då också en enklare väg fram till målchanser. Efter knappa timmens spel utbröt en chanskavalkad mot Patrik Carlgrens AIK-mål: Måns Söderqvist försökte från frilägesposition, Linus Hallenius dribblade sig fram till ett jätteskott - men det var först när mittfältsankaret Johan Persson testade ett till synes naivt skott från långt, långt håll som Carlgren märkligt nog fick se sig överlistad.

Bollen ändrade lite riktning i luften, ställde AIK-målvakten som blev stående på fel ben och skottet letade sig in vid bortre stolpen.

2-1-målet betydde att Hammarby plötsligt var vidare till kvartsfinal i svenska cupen. För trots att AIK tryckte på under de sista tio minuterna lyckades en stundtals storspelande Johannes Hopf tillsammans med vilt kämpande Hammarby-försvarare freda det egna målet.

För Andreas Alms AIK innebär förlusten att cupäventyret är över för den här gången.