Faluns stjärnor bakom Sveriges premiärseger

Kort före premiären i innebandy-VM kom beskedet att Faluns Johannes Larsson står över hela mästerskapet. Hans klubbkamrater fyllde luckan efter honom mer än väl. Sverige vann mot Finland med 5-4 efter att Falunspelare gjort samtliga svenska mål.(TT)
Publicerad 1 december 2018

Johannes Larsson fanns inte med i det svenska laget i VM-premiären i innebandy mot Finland. Strax före matchen kom beskedet att forwarden hoppar av hela mästerskapet i Tjeckien av personliga skäl.

Ersättaren, Höllvikens Johannes Wilhelmsson, hann inte till Prag för premiären. I stället visade Larssons klubbkamrater att Sverige har många andra Falunstjärnor att luta sig mot.

Finländska kontringar

Regerande världsmästaren hade Sverige rejält på fallrepet efter två perioder. Inför matchens sista 20 minuter ledde Finland med 4-2 efter ett extremt effektivt kontringsspel där alla de finländska målen hade kommit till efter blixtsnabba omställningar.

Men Sverige ryckte upp sig, och det var Faluns stjärnor som låg bakom den starka vändningen i sista perioden. Efter 6.07 reducerade Rasmus Enström, hans andra mål i matchen, efter att domaren tvingades till videogranskning för att godkänna målet. Två minuter senare snodde Alexander Galante Carlström åt sig bollen bakom det finländska målet och vispade in kvitteringen.

Helnordisk grupp

Och med fem minuter kvar av matchen kom det matchavgörande målet, i numerärt överläge, efter ännu ett Falunsamarbete: Enström skickade en boll i knähöjd mot den bortre stolpen där Emil Johansson stod och gav Sverige segern genom att stöta in 5-4 på volley.

På grund av ett nytt VM-upplägg, med två seedade grupper med topplag i, får Sverige i år tuffa matcher direkt i slutspelet. Härnäst väntar Norge på måndag innan gruppspelet avslutas med match mot Danmark på tisdag.