Annons

EM-platsen kan säkras i helgen

Från Sankt Petersburg via Linköping till Kroatien. Rutten är utstakad till EM-slutspelet i januari. Ny kvalseger mot Ryssland på lördag och saken är klar. Kristján Andréssons landslag seglar vidare i stark medvind. - Vi är otroligt nöjda och glada, säger han.(TT)
Publicerad 3 maj 2017

29-21 mot ett Ryssland på dekis var ännu ett styrkebesked av det starkt uppåtgående landslaget under förbundskapten Andréssons tydliga ledarskap.

Efter tre raka segrar i EM-kvalet behövs det bara en till för att säkra spel i EM i vinter. Tre chanser ges, den första redan på lördag när returen mot Ryssland spelas i Linköping.

””
Annons

Snabb och stor ledning

Det var rena upprullningen i Sankt Petersburg. Halvvägs in i första halvlek hade Mikael Appelgren tagit det mesta och offensivt hade Mattias Zachrisson, Niclas Ekberg, Jim Gottfridsson & Co bombat in bollar fram till ledning 9-2.

När Zachrisson sköt sitt fjärde mål till 17-9 var det hans 200:e landslagsmål. I halvtid hade Sverige 17-10, men ryssarna kom ut som ett nytt lag, med snabbare fötter, drev upp tempot och täppte till i försvaret. Vips var ledningen nere i fyra bollar, men närmare kom inte hemmalaget. I stället ökade Sverige försprånget mot slutet.

Prestationen var imponerande med tanke på förutsättningarna.

Nilsson magsjuk

Lukas Nilsson fick stanna kvar på hotellet med en mage i olag, Jesper Nielsen fick inte ens komma in i landet på grund av visumkrångel och sedan tidigare saknades trion Johan Jakobsson, Albin Lagergren och Simon Jeppsson på grund av skador.

””

Frånvaron av några viktiga pjäser kompenserades av en efterlängtad återkomst i Jonas Källman, 35 - och att även ryssarna fick bolla en hel del med nya namn. Källman tackade nej till VM i vintras eftersom han skulle bli pappa. Nu klev han rätt in i en nygammal ledarroll på planen.

Nio mål av Ekberg

Appelgrens lysande målvaktsspel - 20 räddningar - och Gottfridssons allroundskicklighet var två individuella prestationer som stack ut ur en stark kollektiv insats.

Niclas Ekberg hade en produktiv kväll med nio mål.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons