Annons

Toppmöte om Nordkoreas OS-deltagande

På lördag ska Internationella olympiska kommittén, IOK, träffa representanter för Nord- och Sydkorea. På agendan: Nordkoreas deltagande i OS. IOK-ordföranden Thomas Bach ska hålla i samtalen med de båda ländernas olympiska kommittéer samt OS-arrangören i högkvarteret i Lausanne.(TT)
Publicerad 10 januari 2018

IOK-ordföranden Thomas Bach ska hålla i samtalen med de båda ländernas olympiska kommittéer samt OS-arrangören i högkvarteret i Lausanne.

Enligt IOK ska det tas en rad "avgörande beslut" om Nordkoreas OS-deltagande. Bland frågetecknen finns hur stor trupp Nordkorea ska skicka till Sydkorea, hur kläderna ska se ut och detaljer kring OS-invigningen.

Annons

Sydkorea har uttryckt förhoppningar om att länderna ska marschera in tillsammans på Olympiastadion i Pyeongchang den 9 februari.

Hittills har bara konståkningsparet Ryom Tae-Ok and Kim Ju-Sik kvalat in till OS. Nordkoreas anmälningstid har förlängts och enligt källor till AFP ska IOK konsultera Internationella skridskoförbundet och Internationella skidförbundet. Därefter ska Nordkorea skicka en lista till IOK med vilka aktiva man önskar få delta med.

På onsdagen besökte Nordkoreas IOK-medlem Chang Ung IOK-högkvarteret i Lausanne i flera timmar. Efteråt åkte han i väg i en svart bil utan att svara på frågor från journalister.

Det var på ett möte i gränsstaden Panmunjom i tisdags som Nordkorea bekräftade att man kommer att skicka en trupp till vinterspelen. Beslutet ses som en stor framgång i kampen för att minska spänningarna på den koreanska halvön.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons