Annons

Zooräddning i Jemen en skakig resa

Sjuka, undernärda lejon på ett zoo i det krigshärjade Jemen har slukat volontären Chantal Jonkergouws fritid den här våren. Men att från Skåne driva en räddningsaktion på Arabiska halvön har varit en omtumlande resa. - Vi gick in på ett minfält av korruption, krig och dubbla agendor, säger hon.(TT)
Publicerad 2 april 2016
””

SOS Zoo and Bear Rescue heter en Facebookgrupp som Chantal Jonkergouw var med och startade efter att tidigare ha stöttat en insamling till förmån för lejon och björnar i Armenien. I februari fick medlemmar i gruppen se nya bilder på svältande, sjuka lejon, den här gången på ett zoo i utkanten av staden Taiz i Jemen.

När kriget härjar är det ingen som går på zoo med sina barn. Följden har blivit akut brist på pengar. Djurskötarna lämnar när de inte får någon lön och djuren får varken tillräckligt med mat eller veterinärvård.

Annons

Dundersuccé

Insamlingen som drogs igång var till en början en dundersuccé: 880 donatorer runt om i världen skänkte tillsammans 45 000 dollar (370 000 kronor).

””

Men att samla in pengar är en sak, att omvandla dem till kött, djurskötarlöner och veterinärvård utan att själv vara på plats är en annan. Vem kan man lita på?

Lokala kontakter

Via sociala medier och telefon har styrgruppen bakom insamlingen lyckats hitta personer i Taiz som de bedömer som trovärdiga. De lokala kontaktpersonerna får lite pengar i taget och redovisar i form av inköpskvitton och foton på Facebookgruppens sida. Nu har också ett avtal slutits med en lokal organisation som mot betalning administrerar hjälpen.

Det enda hållbara på sikt är att människor som bor i Taiz engagerar sig, menar Chantal Jonkergouw. De insamlade pengarna räcker bara fram till den 6 juni och frågan är vad som händer sedan.

Allra helst skulle hon vilja att djuren evakueras till välskötta djurparker i Afrika - men en sådan operation skulle kosta hundratusentals dollar.

"Onda krafter"

En annan utmaning har varit det hon kallar "de onda krafterna på sociala medier" som försöker sabotera insamlingen. Facebookgruppen har förtalats på ett sätt som tagit henne hårt.

””

Men hon drivs av passion för djuren. Hon står helt enkelt inte ut med tanken på att djur spärras in av människor, som sedan på grund av krig överger dem och låter dem svälta.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons