Annons

Wallström-brev i FN om sexuellt våld

Utrikesminister Margot Wallström har skickat ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon där hon vill att säkerhetsrådet lyfter frågan om sexuellt våld i krig och konflikter.(TT)
Publicerad 7 september 2015
Utrikesminister Margot Wallström har skickat ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon där hon vill att säkerhetsrådet lyfter frågan om sexuellt våld i krig och konflikter. - Jag har begärt att säkerhetsrådet måste ta upp frågan om sexuellt våld
””

Brevet skickades för några dagar sedan. Wallström avslöjade dess existens när hon intervjuades av CNN på måndagskvällen i Paris, där hon deltar i en konferens om skydd av offren för etniskt och religiöst våld i Mellanöstern.

"Taktik i terrorn"

Annons

Det som särskilt har fått utrikesministern - som 2010-12 var generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexualiserat våld - att agera är inte minst artiklar i The New York Times på senare tid som visar hur extremistgruppen Islamiska staten (IS) öppet och i manualer anger för de sina hur det sexuella våldet ska sättas in.

””

"Ingen kvinnofråga"

Wallström säger, med erfarenhet från sitt tidigare arbete, att sexuellt våld självfallet använts tidigare. Men det har alltid varit något som aktörerna försökt dölja, eller i alla fall inte stoltserat med.

””

Wallström vill att säkerhetsrådet håller en särskild session i frågan och funderar över om exempelvis den nya öppenheten gör att nya verktyg kan behöva tas fram som motmedel.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons