Annons

Vi äter mindre kött - för klimatet

Allt fler svenskar uppger att det dragit ner på sin köttkonsumtion för klimatets skull. 56 procent säger sig ha minskat sin köttkonsumtion, jämfört med 47 procent för tre år sedan, enligt en Sifoundersökning gjord på uppdrag av SVT Nyheter. Störst är nedgången bland kvinnor.(TT)
Publicerad 11 december 2018

Allt fler svenskar uppger att det dragit ner på sin köttkonsumtion för klimatets skull. 56 procent säger sig ha minskat sin köttkonsumtion, jämfört med 47 procent för tre år sedan, enligt en Sifoundersökning gjord på uppdrag av SVT Nyheter.

Störst är nedgången bland kvinnor. 2015 svarade 54 procent att det dragit ner på köttet - i årets mätning är de 67 procent.

Annons

Svaren ser också ut att avspeglas i den totala köttkonsumtionen. Förra året innebar den största årliga minskningen i köttätande i Sverige sedan 1990. Och den nedåtgående trenden fortsätter i år med en minskning på 2,8 procent, eller 1,8 kilo per person, under årets första nio månader, enligt siffror från Jordbruksverket.

I Sifoundersökningen fick 1 000 svenskar i hela landet svara på frågor om sin egen klimatpåverkan. Utöver att dra ner på köttet uppger svenskarna att de gjort en rad förändringar av sitt beteende.

84 procent uppgav att de i dag återanvänder saker, åtminstone i viss mån, och 72 procent säger att de i viss mån drar ner på sin energiförbrukning. Något färre anser att klimathotet underskattas i dag; 24 procent jämfört med 31 procent 2015.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons