Annons

Vattenståndsrekord längs Östersjökusten

SMHI har noterat rekordhöga vattenstånd på flera håll längs Östersjön. Preliminära siffror från mätstationen i Oskarshamn visar att nivån där på onsdagen var 116 centimeter högre än medelvattenståndet - 16 centimeter mer än det senaste rekordet från 1983.(TT)
Publicerad 5 januari 2017

SMHI har noterat rekordhöga vattenstånd på flera håll längs Östersjön. Preliminära siffror från mätstationen i Oskarshamn visar att nivån där på onsdagen var 116 centimeter högre än medelvattenståndet - 16 centimeter mer än det senaste rekordet från 1983. I Simrishamn observerades en nivå på 120 centimeter över medelvärdet, i Skanör 156 centimeter och i Klagshamn i Malmö slogs rekordet från 1934 med ett vattenstånd på 146 centimeter över det normala.

"Det är mycket ovanliga nivåer som uppmätts i södra Östersjön i år", säger Thomas Hammarklint, oceanograf på SMHI, på institutets hemsida.

Annons

Under hösten har det varit blåsigt med väst- och sydvästliga vindar, vilket har gjort att det finns mycket vatten i Östersjön. Det senaste dygnets pålandsvind med kulingstyrka har sedan pressat upp mot vattnet mot kusten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons