Annons

Uppåt för svenska järvstammen

Den svenska järvstammen växer, visar Naturvårdsverkets årliga inventering. Antalet hittade honor med ungar ökade från 97 till 124 jämfört med förra året, uppger myndigheten på sin hemsida.(TT)
Publicerad 4 november 2018

Antalet hittade honor med ungar ökade från 97 till 124 jämfört med förra året, uppger myndigheten på sin hemsida.

Järvpopulationen uppskattas nu uppgå till cirka 583 individer, jämfört med 522 förra året, vilket fortfarande är under referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 600.

Annons

I hela Skandinavien hittades 181 så kallade järvföryngringar, honor med ungar, varav 124 i Sverige och 57 i Norge. För Norges del innebär det i stället en minskning av järvpopulationen på fem procent jämfört med förra året.

"Årets järvinventering har gått bra men att jämföra inventeringsresultat från ett år till ett annat bör göras med försiktighet eftersom inventeringen kan påverkas av flera olika faktorer, som till exempel bristen på spårsnö. En bra hjälp i de snöfattiga södra delarna är länsstyrelsernas viltkameror och allmänhetens foto", säger Urban Johansson, vilthandläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons