Annons

Unikt projekt studerar tidig födsel

Förlossningar som startar för tidigt eller för sent innebär ökade risker för både barn och mammor. I en unik studie med information från hundratusentalstals födslar i Sverige och Norge vill forskarna ta reda på vilka faktorer som avgör när en förlossning startar.(TT)
Publicerad 9 maj 2016

Studien, som leds av professor Bo Jacobsson vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, bygger bland annat på material från den norska så kallade mor-barnstudien och det svenska medicinska födelseregistret.

””

Orsakar stora risker

Annons

Förtidsbörd, det vill säga en förlossning före 37 fullgångna graviditetsveckor drabbar mellan 5 och 18 procent av alla gravida i Europa. Det orsakar också tre fjärdedelar av alla dödsfall i samband med förlossningen, antingen att barnet dör i mammans mage eller strax efter förlossningen. Också förlossningar efter 42:e veckan innebär ökade risker för både barn och mamma.

””

I det norska materialet, som Bo Jacobsson varit med om att ta fram, finns bland annat data från 11 000 familjer med information om både mammas, pappans och barnets DNA, samt graviditetslängd. Det finns också uppgifter om den miljö mamman befunnit sig i under graviditeten samt hennes kostvanor. Den informationen kommer att kombineras med uppgifter från det svenska registret med mer än fyra miljoner graviditeter.

"Unik möjlighet"

””

De första resultaten kommer att presenteras i slutet av det här året. Projektet kommer att pågå fram till 2020.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons