Annons

Ulf Kristersson: Det kan gå åt skogen

- Det kan gå lysande och det kan gå käpprätt åt skogen, säger Moderatledaren Ulf Kristersson. Han syftar på integrationen av nyanlända som han ser som Sveriges stora utmaning de kommande åren. Speciellt att få barn som växer upp i nyanlända familjer, med sämre förutsättningar, att lyckas i Sverige.(TT)
Publicerad 1 januari 2018

Speciellt att få barn som växer upp i nyanlända familjer, med sämre förutsättningar, att lyckas i Sverige. Det är problem som politiker helt enkelt måste lösa.

””

I grunden är det inga konstigheter, anser han. Människor med svårigheter ska få hjälp. Men det handlar om att anstränga sig, i såväl skolan som i arbetslivet. Det handlar om att stå upp för de värderingar som lagt grunden för Sveriges framgång. I Sverige arbetar man. Att leva på bidrag fast man kan arbeta är inte acceptabelt. I Sverige lär man sig svenska och följer svenska lagar.

Annons

Tuffare ton

Den tuffare tonen är Moderaterna inte ensamma om. Den hörs även från Socialdemokraterna, men den litar inte Moderatledaren riktigt på.

””

Lag och ordning

””

Integrationsfrågan är ett av de områden där Moderatledaren vill att Alliansen presenterar gemensamma reformer i det kommande valmanifestet. Arbetet för ett sådant pågår och resultatet kommer att presenteras en bit in på nästa år, enligt Kristersson. De andra områdena han nämner är den ekonomiska politiken och lag och ordning, områden som också Socialdemokraterna satt högst.

Inte med SD

Lika omfattande som 2006 blir Alliansens valmanifest inte denna gång. Det finns inte samma behov av att bevisa att Allianspartierna kan samarbeta, anser Kristersson.

En annan förklaring är att de inte är överens i allt.

””

Sen är det ju det här hur Allianspartierna ska regera. Centern och Liberalerna vill bara göra det om de fyra blir största minoritetsblock. Det villkoret accepterar inte Ulf Kristersson.

””

Men han vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Cirkelns kvadratur

””
Annons

Och här ligger Moderaternas problem. Professorn i statsvetenskap Tommy Möller har kallat det för Kristerssons akilleshäl. Det saknas en plan B för hur Alliansen ska agera om den blir mindre än de rödgröna. Sannolikheten för att S då ändå skulle släppa fram en Alliansregering får betraktas som, ja, ... låg. Det skulle alltså krävas aktivt stöd från SD om Alliansen ändå ska inta regeringskansliet. Ett SD som Kristersson inte vill samarbeta med och vars partiledare försäkrat inte lägger sig platt.

Exakt hur den här cirkelns kvadratur ska lösas ger Moderatledaren inga tydliga besked om. Principbeskedet är att inte ge upp regeringsmakten i förväg och att inte acceptera en mandatperiod till som denna. Därför ska Löfven fällas i statsministeromröstningen. Resten är upp till talmannen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons