Annons

Även livvakten kan ha begått brott

Ärendet kring Mona Sahlins löneintyg har hanterats extremt snabbt hos åklagaren, uppger överåklagare Mats Åhlund för Expressen. Även den tidigare livvakten kan ha begått brott när han använde det felaktiga intyget.(TT)
Publicerad 5 maj 2016

En förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande har inletts sedan det blev känt att Sahlin intygat att en medarbetare tjänat betydligt mer än vad han gjort. Intyget användes när han skulle köpa en bostad i Saltsjöbaden, avslöjade Expressen på onsdagen. Nu har medarbetaren också beslutat sig för att lämna sitt jobb.

Det var en polisman på enheten för särskilda utredningar som fick fram uppgifter om ett falskt löneintyg för drygt tre veckor sedan, skriver Expressen i kväll.

Annons

Uppgifterna lämnades över till särskilda åklagarkammaren där ärendet har hanterats extremt snabbt.

””

När Åhlund fick uppgifterna från polisen upprättade han direkt ett PM där han skrev att man kunde misstänka osant intygande och missbruk av osant intyg. Även livvakten kan alltså ha begått ett brott, när han använde det oriktiga intyget i en tvist i Hyresnämnden.

Åklagaren Anders Jakobsson, som leder förundersökningen, är tillbaka från sin semester på tisdag i nästa vecka, uppger Mats Åhlund för Expressen.

Behåller styrelseuppdrag

På torsdagsmorgonen ringde Mona Sahlin själv upp Erik Andrén, som är vd för det privata vårdbolaget Iris Utvecklingscenter där hon sitter i styrelsen, för att erbjuda sig att avgå, skriver Expressen.

””

Mona Sahlin sitter även i Systembolagets styrelse.

””

Mona Sahlin avböjer att svara på TT:s frågor om den senaste dagens händelser.

””

I blåsväder tidigare

Mona Sahlin har varit i blåsväder förr. Den mest uppmärksammade händelsen var den så kallade Tobleroneaffären 1995 då hon använt riksdagens kreditkort för tiotusentals kronor i privata utgifter. Efter det tog hon time out från politiken.

””

Comeback möjlig

Annons

Bara några år efter Tobleroneaffären var hon tillbaka på den politiska arenan. Och nu stormar det igen. Men om det bara handlar om en mindre oegentlighet kan en comeback vara möjlig i någon form även den här gången, tror Jonas Hinnfors.

””

Socialdemokraten och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är inne på samma linje, men anser att det kan vara för tidigt att slå fast vad som hänt.

””

TT: Är det möjligt för henne att göra politisk comeback?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons